07.03.2024.

15:10

Foto: Reuters

Planeta

(VIDEO) Proboj fronta! Rusi upali u naselje, nastala klanica! Žestoke ulične borbe u centru, krv se lije za svaki metar!

- U Rabotinu se vode teške ulične borbe. Vode se borbe u krugu kulturnog centra - rekao je sagovornik agencije.

Naselje Rabotino se nalazi na prvoj liniji fronta u Zaporoškoj oblasti. Kijev predstavlja napredak tamo kao glavno dostignuće prošlogodišnje kontraofanzive Oružanih snaga Ukrajine u ovom pravcu. Da bi ga zauzela, ukrajinska komanda je u borbu uvela brigade koje je obučavao NATO iz strateške rezerve.

Oružane snage Ukrajine prebacuju snage na ovaj deo fronta, uključujući i tešku opremu, pokušavajući da nadmaše ruske jedinice, precizirao je Rogov.

- Neprijatelj masovno pokušava da napadne dronovima, ali naši momci drže aktivnu odbranu čak iu centru sela. Gubici neprijatelja u protekla 24 sata iznose preko 50 militanata i dva oklopna vozila - naveo je šef pokreta.

Ministarstvo odbrane je krajem februara izvestilo da su oružane snage konsolidovale svoja uporišta u Rabotinu. Ubrzo je Rogov objavio da je ruska vojska preuzela kontrolu nad južnim delom sela. On je u utorak pojasnio da je dve trećine naselja u sivoj zoni.

Dan ranije, šef Zaporoške oblasti Jevgenij Balicki izjavio je za RIA Novosti da je Rusija poboljšala svoju poziciju u oblasti Rabotino.