08.03.2024.

11:03

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Dogodilo se najgore! Si Đinping: Pripremite se za rat! Neprijatelj prešao crvenu liniju, više nema nazad!

Prema njegovim rečima, biće potrebno da se zaštite pomorske granice i interese zemlje.  

Kineski predsednik je napomenuo da zemlja takođe treba da stvori odbrambeni sistem sajber prostora i poboljša sposobnost održavanja nacionalne sigurnosti mreže. 

Podsetimo, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Kine, Mao Ning, rekla je u utorak da se Kina čvrsto protivi nameri da Senat Filipina odobri „Zakon o pomorskim zonama“ i uložila je demarš Filipinima.

- Zakonom o pomorskim zonama, koji je odobrio Senat Filipina, pokušao je da dodatno sprovede nezakonitu arbitražu o Južnom kineskom moru domaćim zakonodavstvom, što ozbiljno krši kineski teritorijalni suverenitet i pomorska prava i interese u Južnom kineskom moru - rekla je ona.

- Kina se tome odlučno protivi i uložila je demarš Filipinima - naglasila je ona. Mao je ponovo potvrdila stav Kine na sledeći način:

Prvo, Kina ima suverenitet nad grebenima Nanša Kundao, Džongša Kundao, uključujući Huangjan Dao, i njihovim susednim vodama, i ima suverena prava i jurisdikciju nad relevantnim vodama.

Drugo, teritorija Filipina je definisana nizom međunarodnih ugovora. Kineski Huangjan Dao i druga ostrva i grebeni Nanša Kundao potpuno su izvan granica teritorije Filipina.

Treće, bez prethodne saglasnosti kineske vlade, Filipini su jednostrano pokrenuli međunarodnu arbitražu, čime je prekršeno međunarodno pravo.