09.03.2024.

18:32

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Papa poručio Zelenskom: Pregovaraj sa Rusijom o prekidu rata

U intervjuu snimljenom prošlog meseca za švajcarsku televiziju RSI, Franjo je izneo mišljenje o onima koji kažu da Ukrajina treba da odustane jer nije uspela da odbije ruske snage i druge koji smatraju da bi to dalo legitimitet jačoj strani. Novinar je u svom pitanju upotrebio termin „bela zastava“.

"Kada vidite da ste poraženi, da stvari ne idu dobro, morate imati hrabrosti da pregovarate"

- To je jedno tumačenje, to je istina - rekao je Franjo, prema izvodima intervjua koji je zakazan za 20. mart.

- Reč pregovaranje je hrabra reč. Kada vidite da ste poraženi, da stvari ne idu dobro, morate imati hrabrosti da pregovarate - istakao je Franjo. To je prvi put da je Franjo upotrebio izraze poput „bela zastava” ili „poražen” u raspravi o ratu u Ukrajini, iako je ranije govorio o potrebi pregovora.

Informer

 

Prošle godine je 87-godišnji papa poslao mirovnog izaslanika, italijanskog kardinala Matea Zupija, na razgovore u Kijevu, Moskvi i Vašingtonu.

- Neko će se možda stideti - rekao je Fransis o pregovorima, „ali sa koliko mrtvih će se rat završiti?“ Moramo na vreme pregovarati, pronaći državu koja će biti posrednik - rekao je Franjo i među zemljama koje su ponudile posredničku ulogu naveo Tursku.

"Ne stidi se da pregovaraš pre nego što stvari postanu gore"

„Nemojte se stideti pregovora pre nego što se stvari pogoršaju“, dodao je Franja, koji je uputio stotine apela za, kako kaže, „mučenicu Ukrajine“. Na pitanje da li bi i sam bio spreman da posreduje, Franjo je odgovorio: „Tu sam“.

Fransis je ove komentare dao mnogo pre poslednje ponude turskog predsednika Tajipa Erdogana da se održi samit Ukrajine i Rusije. Erdogan je tu ponudu dao nakon sastanka u Istanbulu sa ukrajinskim predsednikom Zelenskim, koji je rekao da se neće odreći nijednog dela teritorije, uprkos tome što želi mir.

Mirovni plan ukrajinskog predsednika poziva na povlačenje ruske vojske iz svih delova Ukrajine i obnavljanje državnih granica. Kremlj je odbio mirovne pregovore pod uslovima Kijeva.