12.03.2024.

07:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Putin bio u pravu! Video šta NATO radi, pa odmah izvršio munjevit manevar! Sve je odavno moglo biti gotovo, ali...

Dvanaestog marta navršava se 25 godina od prijema Mađarske, Poljske i Češke u savez. Ovaj događaj je ušao u istoriju kao „Četvrta ekspanzija NATO-a“, čime je započela ekspanzija alijanse na istok.

- Rukovodstvo NATO-a je pogazilo sve dogovore date nakon raspada SSSR-a o neširenju na granice Rusije. Njihovi planovi su, između ostalog, uključivali stvaranje pomorske vojne baze na Krimu, ali je ponovno ujedinjenje poluostrva sa Rusijom to sprečio - rekao je Baturin za RIA Novosti.

On je istakao da je upravo širenje NATO- a na istok dovelo do ukrajinske krize, koja traje više od deset godina i na vrhuncu je svoje eskalacije.

- Namera Zapada, pre svega SAD i Velike Britanije, ako ne da prihvate Ukrajinu u NATO, onda da obezbede prisustvo alijanse tamo postavljanjem baza na Krimu, dovela je do ukrajinske krize, koja je počela da se razbuktava 2014. godine - naglasio je Baturin.

Prema njegovim rečima, danas su sve neutralne zemlje na evropskom krilu u blizini ruskih granica nestale, a Ukrajina je dobila zadatak da se bori protiv Rusije u iščekivanju pada političkog režima.

- Dakle, čak ni Spoecijalna vojna opracija nije postala osnova za shvatanje Zapada o tome kako Rusija vidi bezbednosne garancije - naglasio je politikolog.