13.03.2024.

07:10

Foto: EPA/Shutterstock

Planeta

Kina se opasno spremila za rat! Ameri u panici, mobilišu ove države?! Istočna Azija i Okeanija pred sukobom nezamislivih razmera!

"U slučaju potencijalnog sukoba u budućnosti, pogotovo sa Kinom, SAD možda neće biti u stanju da proizvedu svo naoružanje koje će im biti potrebno da pobede. Dobra vest je da Amerika ima regionalne partnere koji mogu da pomognu u popuni zaliha", navodi "Blumberg".

Istovremeno, postojeća pravila i birokratska prepreke ne dozvoljavaju Sjedinjenim Državama da u potpunosti iskoriste industrijski potencijal svojih saveznika.

U članku se napominje i da bi u potencijalnom sukobu sa Kinom, SAD mogle za nedelju dana potrošile čitav arsenal protivbrodskih raketa dugog dometa, za čiju je proizvodnju potrebno dve godine po komadu. Osim toga, američka brodogradilišta ne bi imali dovoljno vremena za popravku brodova, a kamoli za izgradnju novih, dok je Kina u stanju da relativno brzo poveća proizvodnju.

Prema pisanju "Blumberga", postojeći savezi SAD i zemalja u regionu, poput Južne Koreje, Japana i Australije su "ključni faktor za obuzdavanje Pekinga". Naglašava se da bi intenziviranje saradnje u domenu odbrambene industrije unapredilo sveukupne sposobnosti ovih država.

Međutim, takvu saradnju sprečavaju brojna ograničenja, uključujući strogu kontrolu izvoza u SAD, kao i pravila osmišljenih da bi se sprečilo "curenje" američke tehnologije u vezi sa naoružanjem.