13.03.2024.

17:45

Foto: EPA

Planeta

Srpska će dobiti nezavisnost!? U parlament Velike Britanije stiglo pismo o legalnoj secesiji

- To znački da su direktno potvrđeni kao legitimni i legalni koraci koji vode ka samostalnosti Srpske, poručio je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

– Sviđa mi se korištena terminologija i ponosan sam na činjenicu da je Dom lordova diskutovao o stanju u Republici Srpskoj i o meni lično i da je informisan o legalnim koracima koje preduzima Republika Srpska.

Takođe, konstatovano je da su doneseni zakoni koji Republiku Srpsku vraćaju na „izvorni Dejton“, tj. – na skup institucija s moćnijim entitetskim ovlaštenjima. I tu nisu pogrišili. Nama jeste cilj da institucionalno jačamo Srpsku kroz poštovanje izvornog Dejtonskog sporazuma – navodi Dodik.

Ističe da je ponosan i na činjenicu da nigde nije konstatovano da koristimo neustavne metode, već da su svi koraci legitimni, ali su ujedno u suprotnosti s agendom pojedinih zapadnih zemalja kojima je namera potpuni nestanak Srpske.

– Ovo pismo se ne razlikuje od prethodnih koja se pojavljuju s vremena na vreme, što je očigledna potvrda da je Dom lordova samo potpisnik teksta koji je nastao na drugoj lokaciji i u drugom centru odlučivanja – zaključio je Dodik.