14.03.2024.

21:16

Foto: Reuters/AP/Fotoilustracija

Planeta

(FOTO/VIDEO) Putinov šah-mat! Koridor Sever-Jug za Zapad je smrtna presuda, Indija i Iran su opet uz Moskvu, i ne samo oni!

Američki Njujork Tajms naglašava da Rusija nastavlja da uspešno zaobilazi zapadne sankcije razvijajući nove rute za trgovinu sa globalnim Jugom. 

- Međunarodni transportni koridor Sever-Jug, čija gradnja počinje ove godine, a treba da bude završena 2028. jedan je od najvažnijih projekata za ambicije Moskve. Nova pruga kroz Iran biće ključni element za sprovođenje planova Moskve i konačno okretanje od Zapada. Nova železnička pruga koštaće 1,7 milijardi dolara, a povezaće Rusiju sa iranski lukama u Persijskom zalivu, omogućujući joj lak i brz pristup Mumbaju, Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Pakistanu i drugim zemaljama - piše američki list.

Njujork Tajms ukazuje da će koridor Sever-Jug "kompletirati ruske trgovinske puteve prema Kini i Indiji, sa kojima je 2023. trgovina Rusije premašila predratni obim ekonomske razmene sa EU.

Informer

 

Nova pruga će prvo povezati pruge Irana i Azerbejdžana na severu, a zatim i sa ruskom železničkom mrežom. Nakon završetka izgradnje, transportni koridor će biti van domašaja Zapada i njegovih sankcija.