17.03.2024.

12:01

Foto: pexels / printscreen

Planeta

Šta je u ovim kutijama?! Novinarka Informera u Moskvi otkrila šok priču: Ovog nema u Srbiji!

Novinarka "Informera" Lidija Makragić javila se u "Kolegijum" iz civilnog štaba za izbore u Moskvi.

Iza mene se nalaze glasačke kutije za elektronsko glasanje. Kutije su blindirane i ne može se doći do njih. Kada neko da svoj glas određenom predstavniku partije, automatski se taj listić štampa i stavlja ovde- rekla je naša koleginica.

Informer

Ona je objasnila kako funkcioniše elektronsko glasanje u Rusiji.

Svi glasači zaokružuju svoje izbore. Onda im to izlazi na ekranu. Na dva sata se smenjuju birači koji prate izborini proces. Na taj način se utiče na objektivnost ovih izbora. Do 11 časova danas bilo je 66% izlaznosti. Vladimir Putin glasao je još prvog dana. Juče je bilo oko 160 hakerskih napada. Svi pokušaji da se utiče na izbore u Rusiji su bezuspešni. Ništa ne može da utiče na regularnost ovih izbora kao ni na bezbednost građana. Na samom ulazu imali smo iscrpnu kontrolu, što pokazuje koliko su ove kutije zaštićene. Zaraćene oblasti su već glasale, a izlaznost je odlična- rekla je Lidija Makragić.

Naša koleginica istakla je da se u Rusiji mnogo vodi računa da sve bude bezbedno i sigurno ida ni jedna informacija ne može unapred da procuri.

Na svim mestima glasanje traje do 20 časova. Do tada nećemo znati nikakve preliminarne rezultate, a na proglašenje predsednika moraćemo da sačekamo još nekoliko dana. Ovo će biti peti mandat Vladimira Putina ako bude osvojio vlast. Ankete koje smo sproveli pokazale su da je oko 80% ljudi uvereno u pobedu Putina - rekla je Lidija.