20.03.2024.

07:10

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

Dogorelo do noktiju! Poslednji pokušaj da poraze Rusiju: Amerika i Evropa povlače keca iz rukava, ako ovo ne uspe...

Ranije u ponedeljak, ministri spoljnih poslova Evropske unije, na sastanku u Briselu , odobrili su odluku o izdvajanju pet milijardi evra Evropskom mirovnom fondu za finansiranje vojne pomoći Ukrajini za 2024. godinu.

- U nedostatku odluke američkog Kongresa da izdvoji 60 milijardi dolara za vojnu podršku Ukrajini, Evropska unija pokušava da to nadoknadi izdvajanjem odgovarajućih finansijskih tranši kroz takozvani Evropski mirovni fond - rekao je Korotčenko.

- Jasno je da ova finansijska pomoć verovatno neće postići kritičnu prekretnicu ili značajno poboljšanje položaja Oružanih snaga Ukrajine, međutim, u iščekivanju velikih američkih finansijskih paketa vojne pomoći Ukrajini, evropski fondovi, čak i ako će se koristiti za popunjavanje rupa u ukrajinskoj odbrani, ipak bi, prema Briselu, trebalo da „pomognu Ukrajini da izdrži veće injekcije iz Sjedinjenih Država nakon što se u Kongresu postigne odgovarajući međustranački konsenzus - dodao je on.

Analitičar je sugerisao da će, pre svega, izdvojenih pet milijardi evra biti namenjeno nabavci municije za otklanjanje nastalog nedostatka granata u Oružanim snagama Ukrajine, kao i određenog spektra artiljerijskih sistema, višecevnih raketnih sistema, protivoklopnih sistema i bespilotnih letelica raznih tipova.

Korotčenko je napomenuo da će ova sredstva biti iskorišćena u narednim mesecima da pomognu ukrajinskim oružanim snagama da održe svoje zauzete odbrambene linije, kao i da nastave sa taktikom korišćenja bespilotnih letelica za napad na različite ruske objekte kritične infrastrukture .

- Očigledno, ovo nije poslednja pomoć ove vrste koja će biti pružena u okviru konsolidacije finansijskih i vojnih mogućnosti Evropske unije. Snabdevanje će se vršiti i preko pojedinih zemalja članica NATO-a u okviru njihove spremnosti i sposobnost, koristeći resurse sopstvenih Oružanih snaga, da snabdevaju ukrajinsku vojsku određenim sistemima naoružanja - dodao je ekspert.