19.03.2024.

06:40

Foto: Shutterstock/Reuters/tanjug/AP/profimedia

Planeta

Velika pobeda Rusije! Evropa kleči i moli za pomoć! Amerika ih ostavila na cedilu, Putin im je sada jedini spas!

- Rusija je zemlja koja je najviše povećala isporuke gasa u EU tokom zimskih meseci 2024. (+1,8 milijardi kubnih metara u odnosu na isti period 2023. godine). Najverovatnije je to zbog činjenice da su nabavke LNG iz Sjedinjenih Država smanjene za skoro istu količinu, kao i faktor neizvesnosti koji je povezan sa očekivanim prestankom tranzita gasa kroz Ukrajinu od početka 2025. godine - istakla je ona.

- Razumno je očekivati nastavak rasta isporuka ruskog gasa u regionu - dodala je ona.

Od početka godine izvoz ruskog gasa na zapad porastao je preko Turskog toka za 40 odsto, a preko ukrajinskog gasno-transportnog sistema za približno 23 odsto, pokazuju proračuni zasnovani na podacima Evropske mreže operatera sistema za prenos gasa ( ENTSOG) i podaci Gazproma. Isporuke u EU i Tursku tokom 10 sedmica ove godine porasle su na približno 5,8 milijardi kubnih metara - po 2,9 milijardi kubnih metara i prvim i drugim putem.

Uprkos povećanju cevovodnih isporuka gasa iz Rusije, od početka marta, EU je smanjila uvoz prirodnog gasa od početka 2024. za oko 3 odsto u poređenju sa istim pokazateljima prošle godine, navela je Belova.

- Generalno gledano, zbog povoljnog cenovnog okruženja, očekuje se povećanje potražnje za gasom u regionu ove godine - rekla je na kraju.

Trenutno se ruski gasovodni gas u Evropu isporučuje preko jedne od dve ulazne tačke u gasnotransportni sistem Ukrajine i preko Turske, gde stiže Turskim tokom i Plavim tokom. Tranzit gasa preko Ukrajine ide u zemlje istočne Evrope , prvenstveno u Slovačku, Austriju i Mađarsku . Preko Turske ide po dugoročnim ugovorima u Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Bosnu i Hercegovinu, Grčku, Severnu Makedoniju, Rumuniju .