19.03.2024.

07:40

Foto: Reuters

Planeta

Ode sve dođavola! Iz SAD traže more krvi: Svi Ukrajinci odmah u rat! Krvoločni poziv senatora zgrozio sve u Ukrajini!

- Nadam se da će oni koji su sposobni da služe u ukrajinskoj vojsci otići da to urade. Ne mogu da verujem da tek od svoje 27. godine možete služiti - citira Grejema Vašington post.

Prema rečima senatora, Kijevu „treba više ljudi u redovima“ i oni bi trebalo da se priključe vojsci bez obzira na vojnu pomoć Sjedinjenih Država. On je pozvao ukrajinske zakonodavce da brzo usvoje zakon o pooštravanju mobilizacije.

Kako navodi publikacija, senator je takođe rekao da bi varijante raketa dugog dometa ATACMS trebalo da budu isporučene Ukrajini davno, posebno za udar na Krimski most.

Kako je Grejem naveo na svom sajtu, tokom posete Kijevu je objasnio Volodimiru Zelenskom da je najverovatnija opcija za pružanje nove pomoći Vašingtona beskamatni zajam.

Volodimir Zelenski je u decembru 2023. izvestio da mu se obratio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine sa zahtevom da mobiliše dodatnih 450-500 hiljada ljudi. Vlada je u parlament unela predlog zakona o mobilizaciji. Predloženo je da se invalidima treće grupe ukine služenje vojnog roka i odložena mobilizacija, obaveže vojni obveznici da se prijave na elektronski račun regruta i da se u vreme i na mestu pojave po pozivu u vojnu evidenciju. navedeno u dnevnom redu. Donja starosna granica za mobilizaciju smanjena je sa 27 na 25 godina. Predlog zakona je izazvao negodovanje u Ukrajini i poslat je na reviziju.