22.03.2024.

00:15

Foto: Reuters/EPA

Planeta

Novi udar na Putina! EU rešila da sahrani samu sebe! Ovaj potez će imati posledice neviđenih razmera!

- Evropska unija se sprema da uvede carine na uvoz žitarica iz Rusije i Belorusije. Očekuje se da će Evropska komisija uvesti carinu od 95 evra po toni narednih dana - navodi se u publikaciji. kaže.

Prema izvorima lista, takav korak će dovesti do povećanja cena za najmanje 50%. Kako je navedeno, carine će biti uvedene i na uljarice i njihove prerađevine.

RIA Novosti je prošle nedelje analizirala rusku i evropsku statistiku i došla do zaključka da je udeo EU u ruskom poljoprivrednom izvozu na kraju 2023. pao ispod sedam odsto. To se dogodilo zbog smanjenja isporuke Rusije za 14% – na 2,9 milijardi dolara. Istovremeno, prodaja ruskih poljoprivrednih proizvoda drugim zemljama je, naprotiv, porasla za 6%, na 40,1 milijardu dolara.

U Evropi, protesti farmera traju već nekoliko godina – prvi se dogodio 2019. u Holandiji u pozadini pooštravanja zelene regulative. U 2023. protesti su se već proširili na druge zemlje, a do kraja godine su zahvatili 12 država. Pored „zelene“ agende, poljoprivrednici protestuju zbog niskih cena svojih proizvoda zbog uvoza ukrajinske robe, skupih đubriva i goriva i nedovoljnog budžetskog finansiranja.