19.03.2024.

23:00

Foto: Fotoiluistracija/AP/Reuters

Planeta

Britanci objavili koje gradove će im Putin uništiti! Ludilu Londona nema kraja, ubeđeni su da Rusija sprema napad!

Mediji pretpostavljaju da se radi o gradovima u kojima je istorijsko prisustvo oružanih snaga, poput Alderšota, Kolčestera i Portsmuta, kao i da bi na listi mogli da se nađu i Četam, Kent, Tidvort i Solsberi u okrugu Viltšir .

Listu meta navodno je ruski agent preneo britanskom obaveštajcu u istočnoj Evropi. On je, pazi sad, osim ciljeva, otkrio je i detalje sa kojih vojnih aerodroma će poleteti ruski bombarderi i koliko će ruskih aviona učestvovati u operaciji.

- Rusija ima plan da obmanom odvrati timove za brzo reagovanje RAF pre nego što se pravi napad brzo nastavi - tvrdi izvor i nastavlja:

General Sir Patrik Sanders, koji napušta dužnost komandanta britanske vojske, upozorio je da bi Velika Britanija mogla da se bori protiv Rusije za nekoliko godina. Eksperti NATO upono poručuju kako Putin želi da upotrebi silu da bi kontrolisao veći deo Evrope. Ali čak i da Rusija namerava da napadne Ujedinjeno Kraljevstvo, izgleda da bi morala da sačeka do završi borbe u Ukrajini - tvrdi taj izvor i podseća:

- Britanija ima dve baze KRA koje je štite od napada na nebu: RAF Koningsbi na istoku i RAF Losimut u Škotskoj. Putin je vratio strategiju hladnog rata iz 2005. često slajući ruske bombardere i špijunske avione u blizinu britanskog vazdušnog prostora. Ovo je navelo RAF da pošalje lovce Tajfun iz KRA kako bi ih ruske avione sprečili da povrede britanski vazdušni prostor - objašnjava on. 

On podseća da je RAF 2007. morao da interveniše 19 puta, a 2020. 11 puta zbog ruskih letelica u blizini britanskog vazdušnog prostora. Prošle godine se to dogodilo samo šest puta, što bi moglo biti posledica koncentrisanosti Rusije na rat u Ukrajini.