21.03.2024.

08:40

Foto: Shutterstock

Planeta

Skupo će platiti! Borac "Gruzijske legije" otkrio Rusima šokantne stvari sa fronta: Znate li ko se sve bori na strani Ukrajine?!

On je rekao da je do 2022. godine služio kao nišandžija lakog mitraljeza M-249 čete Alfa 22. bataljona 2. mehanizovane brigade Oružanih snaga Gruzije. Prema njegovom priznanju, pod uticajem antiruskih propagandnih materijala u gruzijskim medijima, odlučio je da učestvuje u sukobu na strani Ukrajine.

U tu svrhu, Gacareli je 15. marta 2022. odleteo u Varšavu i na aerodromu prišao čoveku koji je držao znak „Legija stranaca“, ali zbog godina - rođen 2001. - nije tamo odveden, rekao je zarobljenik.

Zatim je pronašao kontakt plaćenika po imenu "Lana", koji je dao kontakte komandantu Gruzijske legije Mamuki Mamulašviliju.

- Pozvao sam ga, poslao mi je čoveka - i sat kasnije već sam bio na lokaciji Gruzijske nacionalne legije. Uglavnom je bilo Gruzina, 250-300 ljudi, ali je bilo i plaćenika iz Britanije, Izraela, Japanaca , Azerbejdžanca, Jermena i mnoge druge nacionalnosti. Bio je 17. mart 2022. Neki su uspeli da upotrebe oružje, neki su se borili još od 2014. godine na strani Ukrajine - rekao je sagovornik agencije.

Gacareli je 20. februara ove godine u Rusiji osuđen na doživotnu kaznu zatvora po delu 3 člana 359 (učestvovanje plaćenika u oružanom sukobu) i članu 317 Krivičnog zakonika Ruske Federacije (napad na život vojnog lica).

28. februara 2024. godine, komandant Gruzijske nacionalne legije Mamulašvili uhapšen je u odsustvu od strane Basmanskog suda u Moskvi pod optužbom za podsticanje mržnje ili neprijateljstva; stavljen je na saveznu i međunarodnu poternicu. Ranije ga je Ruski istražni komitet priveo krivičnoj odgovornosti u odsustvu: prema istrazi, Mamulašvili je 2014. godine stvorio „Gruzijsku nacionalnu legiju“ i regrutovao imigrante iz Gruzije da učestvuju u neprijateljstvima protiv vlasti republika Donbasa.