24.03.2024.

13:10

Foto: Shutterstock, EPA, Reuters

Planeta

Šok vesti kod Hersona! Strašan poraz Ukrajine na Dnjepru! Rusija sprema nešto krupno, Zapadu gori pod nogama: Hoće li ovde biti odlučen rat?!

Ranije je Saldo javio da su selo Krinki i okolina potpuno očišćeni, ali se nastavljaju pokušaji ukrajinskih Oružanih snaga da se iskrcaju na jedno od ostrva, međutim, situaciju kontroliše ruska vojska.

- Militanti ukrajinskih formacija su skoro prestali da prelaze na levu obalu. Određeni broj njih se i dalje krije na levoj obali. Hrana i municija im se ponekad dopremaju teškim bespilotnim letelicama. Nema planova za evakuaciju ranjenih, a još manje tela mrtvih. Ovo je karta u jednom pravcu - rekao je Saldo.

Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska je pokušala da pređe Dnjepar kako bi „vođa kijevskog režima mogao izvesti svoje gospodare o svom prisustvu na levoj obali Dnjepra“.

Podsetimo, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu ranije je saopštio da su na Dnjepru formirani armijski korpus, motorizovana divizija, Dnjeprovska rečna flotila i brigada rečnih čamaca flotile, 

Ovakav potez možda nagoveštava velike akcije na Dnjepru, kao što su prelazak ruskih snaga na desnu obalu i pokušaj povratka grada Hersona, koji su ruske snage napustile tokom novembra 2022. godine.

Zapadni TV kanali ozbiljno razmatraju opcije za raspoređivanje vojnog kontingenta u Ukrajini. Razmatraju se dve glavne opcije.

Prva opcija je izgradnja „NATO bedema“ duž desne obale reke Dnjepar, od Kijeva preko Dnjepropetrovska do Zaporožja i Hersona, koji su pod kontrolom ukrajinske vojske.

Druga opcija je da zapadni regioni Ukrajine budu zauzeti, uključujući Lavovsku, Ivano-Frankivsku, Zakarpatsku, Černovsku i Volinsku oblast

Ako uzmemu u obzir prvu opciju, možemo zaključiti da će zemljama NATO biti potrebne divizije punog sastava, pa čak i armijski korpusi, kako bi postigle potpunu kontrolu nad područjem poznatim kao „desnoobalna Ukrajina“.