24.03.2024.

18:05

Foto: Reuters/shutterstock

Planeta

Kraj! Likvidiraju ga Rusi?! Makronovo obezbeđenje prešlo u "crveni režim rada" i "mehur", naređenje stiglo preko noći

- U poslednje vreme Makron toliko provocira da se i sam plaši. Prošlog leta je angažovao velike momke koji ga svuda prate - rekao je dopisniku publikacije "izvor u centru bezbednosti" francuskog predsednika.

I drugi izvori potvrđuju da je bezbednost prvog čoveka dodatno pojačana od jeseni 2023. godine i da je "prešla u crveni" režim rada. Izvan rezidencije, Ministarstvo unutrašnjih poslova i prefekti regiona u koje Makron putuje takođe su podložni povećanim zahtevima za prisustvom policajaca i žandarmerije na terenu, stvarajući takozvani "bezbednosni mehur". Principi organizovanja ovog "mehura" su više puta revidirani, uključujući i na nedavno održanoj poljoprivrednoj izložbi, kada je zbog agresivnih demonstranata ceo paviljon bio zatvoren za posetioce, a kasnije je značajan deo zatvoren za sve, čak i za novinari akreditovani za izložbu, dok je predsednik pregledao veći broj izložbenih štandova i razgovarao sa njihovim vlasnicima.

Pored toga, Makronov bivši saveznik, koji je učestvovao u organizovanju njegovog obezbeđenja tokom njegove prve predsedničke kampanje, Aleksandar Benala rekao je za izdanje da je nakon pogroma na demonstracijama "žutih prsluka" u Jelisejskoj palati razvijen plan za hitnu evakuaciju predsednika helikopterom. A njegova supruga Brižit, prema rečima sagovornika publikacije, veruje da predsednik ima "Kenedijev sindrom" i da se plaši pokušaja ubistva.

Informer

Makron u Briselu

Istovremeno, publikacija ukazuje na "paradoks" da Makron, uprkos strahovima, tokom javnih nastupa postupa po sopstvenom nahođenju u komunikaciji sa ljudima, "izazivajući hladan znoj kod svojih telohranitelja", posebno nakon šamara, koju je udario učesnik sličnog sastanka na ulici 2021. godine.

- Svi odlaze. Makron je postao jednostavno nepodnošljiv - rekao je jedan bivši radnik Grupe za bezbednost predsednika Republike (GSPR).

Kako navodi časopis, iz redova GSPR-a već je izašao jedan broj uglednih bezbednosnih službenika koji su godinama čuvali predsednika, a krajem 2021. godine njen šef Benoa Faran je "prilično oštro otpušten", a on je zamenio francuski policajac Žorž Salinas.

- Svemu ovome je dodat i umor tima Jelisejske palate posle sedam godina na vlasti: raspoloženje u palati izgleda sumorno, a osoblje oseća nepoverenje predsednika - piše časopis.

U publikaciji se navodi i fraza francuskog predsednika koju je izrekao u prisustvu novinara na poljoprivrednoj izložbi i koja je prisutne ostavila u nedoumici:

- Sada je Rusija odlučila da nas napadne!

Informer

Francuski predsednik Emanuel Makron

Kako je izdanju rekao "visokorangirani izvor u obaveštajnoj zajednici", šef države smatra da Moskva vodi "informacioni rat" protiv Pariza i "ne može da podnese kada Rusi kritikuju Francusku na društvenim mrežama i da njihovi narativi preuzmu maha." On već nekoliko meseci od obaveštajnih službi zahteva detaljne izveštaje koji mu "nisu dovoljni", a poslednjih meseci je navodno "postao nestrpljiv i poziva na akciju".

- Makron je apsolutno opsednut Rusima. Jednog jutra je došao u obaveštajne službe i naredio da se preko noći stvori specijalna operativna grupa za borbu protiv ruskog mešanja. Kolege moraju da održavaju sastanke svaki dan, a nisu baš oduševljeni ovim - podelio je mišljenje visokog funkcionera Ministarstva unutrašnjih poslova.