25.03.2024.

20:18

Foto: Printskrin Telegram

Planeta

Imaju tek 15 godina, ali hrabre devojčice i dečaci sprečili su teroriste u Krokus holu da pobiju još više ljudi!

Devojčica je ispričla da je četiri meseca radila u svlačionici, a na dan tragedije prvo je raspoređena na ulaz u salu da proveri karte od gledalaca. Kada je počela pucnjava, devojčica je zatekla starešine sa kojima se krila iza kolone u holu, do nje je pritrčala žena oblivena krvlju, koja se takođe sakrila, i rekla da ju je jedan od terorista udario u lice. 

Tada je Liza postupila hrabro i striktno prema uputstvima: izvodila je ljude napolje uz požarne stepenice. Kada je Liza već bila na ulici, pozvao ju je njen dečko Aleksandar, koji je takođe radio u Krokusu i izvodio ljude. Sreli su se i pretrčali most.

Učenica se još nije oporavila od terorističkog napada, to je uticalo na njeno zdravlje - ima slušne halucinacije i stalno čuje zvukove pucnjave.

Inače, kako je za Life.ru rekao poslanik Sergej Kolunov, u sredu, 27. marta, školarci-heroji su pozvani u Državnu dumu da uruče pisma zahvalnosti.

"Radujemo se što ćemo ih videti, biće nam veoma drago da se sretnemo sa njihovim roditeljima. Siguran sam da će i za njih ovo biti veoma važan trenutak", napomenuo je parlamentarac.

Podsetimo, nekoliko školaraca se herojski pokazalo tokom terorističkog napada u Krokusu. 

Tako je 15-godišnji Islam Halilov, koji je honorarno radio u garderobi, izveo više od 100 ljudi iz zadimljene zgrade na ulicu. On je rekao da je, kada je primljen, dobio instrukcije i kada je počela vatra i pucnjava počeo je da postupa po uputstvu. 

Još jedan školski heroj je Nikita Ivanov, on i Islam su radili kao garderoberi u Krocus Siti Holu i pomagali u evakuaciji ljudi. Na listi heroja su i Sofija Majer, Artjom Donskov i 15-godišnja Viktorija, koja je takođe radila 22. marta uveče u svlačionici.