26.03.2024.

13:01

Foto: Foto: Printscreen, Reuters

Planeta

U Evropi oživeo strah od ISIS-a! Posle napada u Moskvi, oni se pridružili Makronu i podigli nivo bezbednosti

Odluka je doneta u ponedeljak, na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost u Rimu, a ove nedelje, uoči Uskrsa, planirano je pojačano obezbeđenje za različite događaje.

U danima uoči Uskrsa papa Fracisko ima veoma gust raspored u Rimu i Vatikanu.

Kako se navodi u saopštenju italijanskog Ministarstva unutrašnjih poslova, "biće pojačane mere nadzora i provera, a najviše pažnje posvetićemo mestima velikih okupljanja i osetljivim ciljevima."

Francuska je preduzela isti korak u nedelju, saopštivši da smatra da je avganistanski ogranak ID odgovoran za napad u Moskvi. Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je da je ova grupa ranije "pokušala da izvrši nekoliko akcija na našem tlu".

Informer

Emanuel Makron

Posle napada u Moskvi, u Evropi je oživeo strah od novih napada islamskih ekstremista. Kontinentu predstoje masovni događaji kao što su Olimpijske igre u Parizu i Evropsko prvenstvo u Nemačkoj.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke Kornelijus Funke rekao je da pretnja od islamskih ekstremista "ostaje akutna", ali da se procene bezbednosnih rizika nisu promenile posle terorističkog napada u Moskvi.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije rekao da su zločin počinili radikalni islamisti, ali da se istražuje ko im je izdao naređenje.

Informer

Krokus hala

Glavna urednica RT Margarita Simonjan je odbacila navode o odgovornosti ISIS-a, ocenivši da se radi o operaciji pod lažnom zastavom, a da je ovaj narativ prihvaćen zato što je ID izvršila mnogo terorističkih napada širom sveta, ali da nije povezana sa Ukrajinom.

Tezu da ID nije umešana u napad podržala je i bivša austrijska ministarka spoljnih poslova Karin Knajsl, kao i britanski opozicionar i poslanik Džordž Galovej.