26.03.2024.

16:38

Foto: shutter/reuters

Planeta

Zapad ne podržava Kijev zbog ljubavi prema Ukrajincima, u pitanju je "goli ineres"! Borelj skinuo rukavice!

On je u emisiji Kristijan Amanpur ponovio tvrdnju da Ukrajina ni na koji način nije umešana u teroristički napad u Moskvi i pozvao SAD da donesu paket pomoći Kijevu od 60 milijardi dolara.

- Znate, SAD imaju interes da podrže Ukrajinu. Inače bismo dali besplatnu propusnicu Rusiji. I znate šta se tada dešava. Setite se Krima. Setite se Sirije", izjavio je, ne objašnjavajući šta sve to znači.

- Ne možemo priuštiti Rusiji da pobedi u ovom ratu. U suprotnom će američki i evropski interesi biti veoma oštećeni", dodao je on. „Nije stvar samo u velikodušnosti, nije stvar u podršci Ukrajini jer volimo ukrajinski narod. To je u našem sopstvenom interesu, a takođe je u interesu SAD kao globalnog igrača, nekoga ko mora da se doživljava kao pouzdan partner, pružalac bezbednosti saveznicima - istakao je evropski diplomata.

Predlog da se Ukrajini pošalje više od 60 milijardi dolara dodatne vojne pomoći već mesecima stoji u američkom Kongresu. Vašington i njegovi saveznici su Kijevu obezbedili preko 200 milijardi dolara oružja, municije i opreme od februara 2022. godine, odbacujući ruska upozorenja da to rizikuje otvorenu konfrontaciju i insistirajući da ih to ne čini stranom u sukobu.

I SAD i EU insistirale su na tome da Ukrajina nema nikakve veze sa masakrom na koncertu u Moskvi u petak, kada je više od 130 ljudi ubijeno od strane naoružanih napadača.

Grupa etničkih Tadžika osumnjičenih za napad uhapšena je dok je pokušavala da pređe u Ukrajinu. Prema rečima predsednika Vladimira Putina, Moskva će kazniti sve umešane u napad, a posebno one koji su organizovali teroristički akt.

- Ovo zverstvo može biti samo karika u čitavom nizu pokušaja onih koji se bore protiv naše zemlje od 2014, koristeći neonacistički režim u Kijevu kao svoju ruku. Nacisti, kao što je poznato, nikada nisu oklevali da koriste najprljavija i najnehumanija sredstva za postizanje svojih ciljeva - izjavio je Putin.