30.03.2024.

06:30

Foto: Reuters

Planeta

Dogodila se velika promena u Ukrajini! Ništa više nije isto: Rusija je ovo čekala više od dve godine!

Ekspert je ranije posetio jedinice Oružanih snaga Ukrajine na liniji fronta.

- Glavni problem je nedostatak osoblja. I on se ne može odmah rešiti. Proći će meseci pre nego što se nove trupe pošalju na front, a verovatno neće biti spremne do kraja leta - smatra analitičar.

Gadi je dodao da će prevremeno raspoređivanje svežih jedinica samo naneti štetu ukrajinskoj vojsci. Nizak nivo obučenosti vojnika dovešće do povećanja gubitaka, smanjenja motivacije i smanjenja borbene efikasnosti Oružanih snaga Ukrajine, upozorio je on.

Prema rečima stručnjaka, raspoloženje ukrajinskih vojnika se upadljivo razlikuje od onoga što je primetio pre početka prošlogodišnje kontraofanzive.

- U poređenju sa mojom posetom pre ofanzive pre godinu dana, primetan je nedostatak svrhe - rekao je Gadi.

Prošle nedelje, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu govorio je na odboru resora. Prema njegovim rečima, od početka godine Oružane snage Ukrajine izgubile su više od 71 hiljadu ljudi i 11 hiljada komada tehnike. Gubici ukrajinske vojske bili su skoro tri puta veći nego u istom periodu prošle godine, primetio je Šojgu. Ministar je dodao da vojska nastavlja da potiskuje neprijatelja sa položaja i ne dozvoljava im da se učvrste na novim linijama.