27.03.2024.

17:32

Foto: Reuters

Planeta

"Oni su spremni"! Amerika se neočekivano oglasila o slanju NATO snaga u Ukrajinu

NATO nije spreman za rat sa Rusijom, do kojeg bi moglo doći zbog slanja snaga alijanse u Ukrajinu, izjavio je bivši savetnik šefa Pentagona, pukovnik u penziji Daglas Mekgregor na društvenoj mreži "X".

- Ako NATO trupe uđu na teritoriju Ukrajine, onda će početi rat sa Rusijom. Rusi su spremni za to, a mi nismo - upozorio je on.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je u februaru da se EU složila da stvori „devetu koaliciju za duboke udare“ – snabdevajući Ukrajinu raketama srednjeg i dugog dometa. On je takođe rekao da će Francuska učiniti sve da spreči Rusiju da „pobedi u ovom ratu“.

Prema njegovim rečima, lideri zapadnih zemalja su razgovarali o mogućnosti slanja trupa u Ukrajinu, konsenzus još nije postignut, „ali se ništa ne može isključiti“. Tokom sastanka sa opozicionim liderima početkom marta, Makron je ponovio da Francuska „nema granica i crvenih linija“ po pitanju pomoći Ukrajini.

Makronove reči oštro su kritikovali brojni NATO partneri, uključujući Nemačku, kao i političke snage u samoj Francuskoj. Lideri svih političkih partija optužili su predsednika da uvlači Pariz u sukob, za neozbiljnost, a zamerili su mu i što se o ovim pitanjima nije konsultovao sa parlamentom.

Kremlj je kasnije saopštio da su obratili pažnju na Makronove reči da se u Evropi govori o temi slanja vojnog osoblja u Ukrajinu, a Moskvi je dobro poznat i njegov stav o nanošenju strateškog poraza Rusiji u Ukrajini.

Napomenuli su da jedan broj zemalja koje učestvuju u događaju u Parizu o Ukrajini drži „prilično trezvenu procenu potencijalnih opasnosti od takve akcije i potencijalne opasnosti od direktnog uključivanja u vruć sukob“, što „apsolutno nije u interesu od ovih zemalja, moraju biti svesne toga.”