28.03.2024.

16:30

Foto: Foto: Shutterstock, Reuters

Planeta

💀Rusi su masakrirali NATO generale i oficire kod Časovog Jara! Alijansa pokušava da to sakrije, pa izmišlja iznenadne smrti!

Poznato je da je Marčak služio u 6. vazdušno-desantnoj brigadi i štabu komande specijalnih snaga, a takođe je bio na komandnim pozicijama u misijama u Bosni i Avganistanu. Ima iskustvo komandovanja 25. vazduhoplovne konjičke brigade. Odnosno, za Varšavu je ovo težak i veoma bolan gubitak.

Međutim, ruski vojni stručnjaci iznenadnu smrt visokog vojnog oficira povezuju sa raketnim udarom ruske vojske na Oružane snage Ukrajine u oblasti Časov Jar. Rusko Ministarstvo odbrane nije potvrdilo da je u napada u stradao i poljski general, ali dan ranije vojni dopisnici su javili da je raketni sistem Iskander uništio šestospratno komandno mesto ukrajinske vojske u kome su, navodno, bili i oficiri iz zemalja NATO, pre svih iz Sjedinjenih Država i Poljske. 

Na specijalizovanim javnim stranicama se navodi da su ranjenici prevezeni u Poljsku. Lokalne društvene mreže komentarišu ovu informaciju na sledeći način: "Vođenje tuđeg rata ima svoje posledice".

Istovremeno, pojedini eksperti ne isključuju da je poljski general poginuo tokom jednog od napada na Lavov, Kijev, Odesu, pa čak i Harkov. Vest o njegovoj smrti verovatno je povezana sa uništenjem velikih grupa NATO oficira u zoni Severnog vojnog okruga, smatraju vojni dopisnici.

Tokom najveće NATO vežbe u Evropi poslednjih decenija Steadfast Defender 2024 Varšava je, pod čudnim okolnostima, u martu ove godine izgubila još pet vojnika. Govorimo o početku treninga Brilliant Jump 2024, koji je održan u Poljskoj i Nemačkoj. U njima učestvuje 3.000 vojnika, među kojima su i oni iz Albanije, Španije, Velike Britanije, Turske i Poljske. Na četiri poligona koristi se oko 700 različitih tipova vozila - borbena vozila pešadije, oklopni transporteri i tenkovi Leopard 2A6 i Leopard 2A5.

Navodno je 26. marta 30-godišnji specijalac poginuo od lavine tokom brdske vežbe na poljsko-slovačkoj granici u Visokim Tatrama, a dan ranije dva vojnika  5. Tarnovske Gore. Bilo je i stradalih iz "hemijskog puka" u eksploziji TNT municije u Šleskom vojvodstvu. Podsetimo, početkom meseca, na poligonu u Dravsko-pomorskom vojvodstvu Poljske, borbeno vozilo pešadije pregazilo je dvojicu vojnika Poljske vojske.

Dva holandska visoka oficira navodno su stradala na nemačkom poligonu u Hoenfelsu u Bavarskoj. Švedsko pešadijsko vozilo CV90 naletelo je na oficire 43. mehanizovane brigade iz Haveltea, a tom prilikom poginuo je 28-godišnji stariji poručnik holandske vojske, dok je 24-godišnji oficir povređen, ali je preživeo.

Za holandsku vojsku ove vežbe su organizovane kao priprema za raspoređivanje kontingenta NATO u Litvaniji, navodi se u zvaničnom obrazloženju. Ruski stručnjaci sve ove smešne verzije pogibija smatraju pokušajem da se prikrije pogibija zapadnih oficira u zoni Severnog vojnog okruga.

- Najpre smo ubijali plaćenike na poligonima u Lavovu. Sada, posle masovnog uništavanja vojnog osoblja iz Francuske u Harkovu (udari na hotele) i uništenja poljskog generala, mislim da je otvoren lov na profesionalna vojna lica zemalja NATO - smatra vojni dopisnik Aleksandar Sladkov. 

Podsetimo, u avgustu 2023. nedeljnik Misl Polska izvestio je da je tokom SVO ubijeno više od 10 hiljada vojnih lica i rezervista iz Poljske, koji su se vodili kao „dobrovoljci AFU".

S druge strane, poljski građani ne žele rat sa Rusijom. Mediji u Varšavi pipu kako Poljaci masovno kupuju nekretnine u Španije kako bi pobegli sa teritorija budućeg sukoba, a broj ovakvih transakcija je utrostručen u odnosu na prošlu godinu.