28.03.2024.

23:24

Foto: EPA

Planeta

Tramp će srušiti evropsku ekonomiju, britanski list otkriva plan budućeg lidera SAD!

Britanski časopis Ekonomist podseća da se Evropa još nije oporavila od posledica energetske krize izazvane sukobom u Ukrajini i sankcionim politikama zapadnih zemalja, usled kojih je od početka decenije evropska ekonomija porasla za samo četiri odsto u poređenju sa dvostrukim rastom u Sjedinjenim Državama.

Novi izazov, piše publikacija, mogao bi da bude trgovinski rat sa Amerikancima, za koji novinari predviđaju da je vrlo verovatan u slučaju novog Trampovog predsedavanja. 

- Dok je u njegovom prvom mandatu došlo do razmene mera za uvoz čelika i aluminijuma iz Evrope, kao i motocikala i viskija iz Sjedinjenih Država, Tramp sada poziva na uvođenje carina od najmanje 10 odsto na svu robu uvezenu iz Evrope, a njegovi savetnici su pozivajući na još strože mere - navodi Ekonomist.

Napominje se da Tramp ugrožava sav evropski izvoz u SAD, čiji je obim dostigao 500 milijardi evra 2023. godine i da bi mogao direktno da utiče na 20 od 27 zemalja EU koje imaju pozitivan trgovinski bilans sa prekookeanskim partnerima.

Ranije su analitičari investicione banke Citi predvideli skok dolara od pet odsto i rasprodaju na tržištima obveznica ukoliko republikanci predvođeni Trampom pobede na izborima u SAD u novembru. 

Dolar je porastao 2016, kada je Tramp izabran za predsednika, a opao je 2020, kada je izgubio mesto od demokrate Džoa Bajdena