29.03.2024.

09:47

Foto: AP/Photo

Planeta

Hitna noćna operacija nad Poljskom! Čekali su samo jedno!

Vazdušna opasnost bila je proglašena na teritoriji cele Ukrajine dok mediji izveštavaju o eksplozijama u Dnjepropetrovsku, Hmeljnickiju, Lavovu, Ivano-Frankovsku, Čerkasiju... Ukrajinski ministar energetike German Galuščenko navodi da su se na meti ruskih projektila i dronova ponovo našla energetska postrojenja.

Poljski vazdušni prostor bio pod budnim prismotrom radarskih sistema i avijacije NATO za slučaj da neki projektil naruši granice zemlje.

Jutros je opeacija okončana, nakon što je smanjen stepen opasnosti od raketnih udara ruske avijacije na Ukrajinu.

Kako je saopšteno iz operativne komande na društvenoj mreži X, mobilisane snage i resursi su se vratili na standardne operativne aktivnosti, prenosi agencija PAP.

Navedeno je da je tokom noći na snazi bila povećana pripravnost poljskih i savezničkih sistema i pripadnika poljske vojske, koji stalno prate situaciju na teritoriji Ukrajine u cilju bezbednosti poljskog vazdušnog prostora.

Ranije je saopšteno da poljski i saveznički avioni deluju u poljskom vazdušnom prostoru, nakon što je primećena intenzivna aktivnost dalekometne ruske avijacije u vezi sa raketnim udarima na objekte na teritoriji Ukrajine.

Komandant vazduhoplovstva Oružanih snaga Ukrajine Nikola Oleščuk izjavio je da su ruske snage noćas izvršile napade na energetske objekte Ukrajine, koristeći različite tipove raketa i dronova, ukupno 99 sredstava vazdušnog napada, a da je ukrajinska PVO uništila 84 vazdušna cilja.