30.03.2024.

16:47

Foto: Shutterstock

Planeta

Alijansa mora da bude spremna! Ambicije Moskve prevazilze Ukrajinu: Vrh NATO upozorio članice

Trenutno nema indicija da Rusija planira invaziju na bilo koju zemlju NATO-a, izjavio je u Rigi admiral Rob Bauer, predsednik Vojnog komiteta NATO.

Govoreći o sajber napadima, Bauer kaže da to nije dovoljan razlog da se pokrene član 5 iz osnivačkog ugovora Alijanse o zajedničkoj odbrani, već bi to moglo da se uradi samo u slučaju direktnog napada na zemlju koja je članica bloka.

Istovremeno, prema njegovim rečima, "ambicije Moskve prevazilaze Ukrajinu, tako da Alijansa mora da bude spremna".

Informer

Rob Bauer

- Alijansa je pristala da Rusiju smatra pretnjom i, shodno tome, menjamo svoje vojne planove, preusmeravajući se na kolektivnu odbranu. Ovi planovi su usaglašeni na samitu NATO-a u Viljnusu i radi se na tome da se osiguramo da možemo da se branimo od pretnje - rekao je Bauer.

U poslednje vreme na Zapadu se sve češće mogu čuti izjave o mogućem sukobu Rusije i NATO-a. Kremlj je napomenuo da Rusija nikome ne preti, ali da neće ignorisati akcije koje su potencijalno opasne po interese ove zemlje.

Predsednik Vladimir Putin je u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu objasnio da Moskva neće napasti zemlje NATO-a i istakao da zapadni političari redovno zastrašuju svoje stanovništvo izmišljenom ruskom pretnjom kako bi skrenuli pažnju sa unutrašnjih problema, ali da "pametni ljudi odlično razumeju da je to laž".