31.03.2024.

06:00

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Rusi poslali šokantan predlog Zelenskom! Čuli šta je rekao, pa hitno reagovalI: Da počne odmah...

Zelenski je prvi put rekao da bi mirovni pregovori između Moskve i Kijeva mogli da počnu i bez vraćanja Ukrajine na granice iz 1991. godine: sada govori o granicama Ukrajine 2022. godine. Kijev je ranije izjavio da je početak mirovnih pregovora nemoguć sve dok ruske trupe ne napuste teritoriju Ukrajine u granicama iz 1991. godine. Sada, u intervjuu za CBS Njuz, Zelenski je rekao da će Rusija biti „spremna za dijalog“ ako Ukrajina uspe da dostigne granice 2022. pre početka specijalne vojne operacije.

- Plan za Zelenskog je jednostavan. Ako govorimo o granicama 2022. godine, onda mislim da tada treba da počne sa povlačenjem okupatorskih snaga Oružanih snaga Ukrajine, koje se sada nalaze na delu teritorija Zaporoška i Hersonska oblasti, DNR i LNR - rekao je Rogov za RIA Novosti.

Nakon ovoga, prema njegovim rečima, pregovori bi trebalo da se svode samo na jedno – početak procesa kapitulacije i oslobađanja jugoistočnih ruskih zemalja koje Kijev kontroliše od nacističke vlasti, uz paralelnu denacizaciju, demilitarizaciju i konsolidaciju ruskog jezika kao državnog.

- U budućnosti, u regionima - Harkov, Odesa, Dnjepropetrovsk, Nikolajev i tako dalje do Lavovske i Zakarpatske oblasti - treba da se održavaju besplatni referendumi na kojima će ljudi izraziti svoju viziju budućnosti: u kojoj državi treba da budu - naglasio je Rogov.