31.03.2024.

23:30

Foto: Foto: Shutterstock

Planeta

Ovo nije normalno! Ode cela EU?! Nemačkoj stigle dramatične vesti! Zbog Ukrajine sada svi idu pravo u ambis!

- Ruska specijalna operacija u Ukrajini i potonje antiruske sankcije dovele su nemačku privredu na ivicu ambisa - navodi se u publikaciji.

U članku se napominje da je tome doprineo industrijski pad u Nemačkoj, ali je konačnu štetu naneo sukob u Ukrajini.

Pri tome, nemačka kriza uvek prerasta u evropsku, smatra autor materijala.

- Susedi Nemačke u centralnoj i istočnoj Evropi su u velikoj meri integrisani u nemačke lance snabdevanja. Evropska unija takođe zavisi od doprinosa zemlje budžetu zajednice i od njenih državnih obveznica za podršku evrozoni - rekao je on.

Prethodno je predsednik Nemačkog instituta za ekonomska istraživanja (DIV) Marsel Fračer rekao da je Nemačka verovatno izgubila više od 200 milijardi evra zbog sukoba u Ukrajini, pre svega zbog poskupljenja struje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu primetio da Nemačka kupovina LNG-a po previsokim cenama umesto ruskog gasa iz gasovoda spušta nivo njene „konkurentnosti, privrede u celini, na nulu“.

Ruska Federacija je više puta izjavljivala da je Zapad napravio ozbiljnu grešku odbijajući da kupuje ugljovodonike od Rusije, pa će zbog viših cena pasti u novu, jaču zavisnost. Moskva je istakla da će oni koji odbiju i dalje kupovati po višoj ceni preko posrednika i da će nastaviti da kupuju rusku naftu i gas .