31.03.2024.

16:31

Foto: Foto: Printscreen

Planeta

Tesna trka u Istanbulu! Zatvorena birališta u Turskoj, otvaraju se glasačke kutije i počinje brojanje - čak 61 milion listića

U velikim gradskim sredinama birači su birali gradonačelnike, načelnike opština, sazive opštinskih i gradskih veća, kao i veća staraca. 

Izbori su održani u najvećim turskim gradovima kao što su Adana, Ankara, Antalija, Ajidin, Balikesir, Bursa, Denizli, Dijarbakir, Erzurum, Eskisehir, Gaziantep, Hataj, Istanbul, Izmir, Kahramanmaras, Kajseri, Kocaeli, Konja, Malatja, Manisa, Mardin, Mersin, Mugla, Ordu, Sakarja, Samsun, Sanliurfa, Tekirdag, Trabzon i Van.

Otvaranje glasačkih kutija i brojanje glasova počelo je po zatvaranju birališta, a prvi rezultati se očekuju za pozicije gradonačelnika.

Predsednik Vrhovne izborne komisije Ahmet Jener saopštio je da su poduzete sve mere kako bi se osiguralo da se izbori održe u sigurnom okruženju.

Informer

Erdoganova objava na društvenoj mreži X

Na radiju i svim medijima do 21 sat mogu se objavljivati ​​samo vesti i saopšenja koje o izbornom procesu bude davala Vrhovna izborna komisija. Zabrana emitovanja vesti o izborima završava u 21 sat, ako Vrhovna izborna komisija ne odluči da je ukine ranije.

Podsetimo, skoro godinu dana nakon predsedničkih i parlamentarnih izbora u Turskoj, koji su predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu doneli treći mandat, otvorena su birališta za lokalne izbore u čitavoj zemlji.

Erdogan je fokusiran na to da vrati kontrolu nad Istanbulom i pobedi glavnog rivala Ekrema Imamoglua. On takođe nastoji da pod kontrolu svoje stranke povrati i Ankaru. Oba grada, koja su 25 godina bila pod vlašću AKP, 2019. godine osvojila opozicija.

Ankete pokazuju da su aktuelni gradonačelnik Imamoglu i bivši ministar Murat Kurum (AKP) u tesnoj trci u Istanbulu.