01.04.2024.

07:10

Foto: shutetterstock/epa

Planeta

Rusija ovakvu izdaju ne pamti! Šok u ODKB: Putin im neće oprostiti, ovo nisu smeli da izjave!

- Imamo demokratiju i želimo da ojačamo demokratske institucije. Vidimo da su nam SAD i Evropska unija glavni partneri. Sada produbljujemo ekonomske i političke odnose sa Briselom i Vašingtonom - rekao je.

Međutim, diplomata je napomenuo da se to ne može nazvati „preokretom“. Jerevan pokušava da obezbedi bezbednost i razvoj zemlje, a na Zapadu „postoje dobri partneri za to“.

Mirzojan je takođe naglasio da pitanje ulaska Jermenije u NATO nije na dnevnom redu.

- Učestvujemo u mirovnim operacijama u Avganistanu, pojačali smo prisustvo na Kosovu i Metohiji, to je vid saradnje - objasnio je ministar spoljnih poslova.

Jermenija u poslednje vreme smanjuje svoje učešće u organizacijama u bivšem SSSR-u. U novembru pošle godine, premijer Nikol Pašinjan je odbio da učestvuje na samitu ODKB u Minsku.

Osim toga, političar je sredinom februara najavio suspenziju članstva u ovom udruženju. Prema njegovom mišljenju, Ugovor o kolektivnoj bezbednosti u odnosu na republiku navodno nije sproveden, „naročito 2021-2022. Pašinjan je u martu rekao da bi republika mogla da napusti organizaciju ako ona ne odgovori na pitanja koja je postavio Jerevan u vezi sa suverenom teritorijom zemlje.