04.04.2024.

04:30

Foto: Reuters

Planeta

Ma, ne gine se puno, dođite... Šokantno stanje u Ukrajini! Vojska Zelenskog našla način kako da privuče ljude u vojsku!

"Oficiri brigade se žale da su regruti regrutovani po zvaničnom sistemu često prestari, lošeg zdravlja i nemaju motivaciju za borbu“, navodi se u publikaciji.

Prema rečima jednog od ukrajinskih oficira sa kojim je publikacija razgovarala, od dve stotine vojnih obveznika, samo 25 je zaista želelo da se bori.

Zbog ovakve situacije, tvrdi list, mnoga odeljenja preuzimaju funkciju regrutovanja osoblja, koristeći marketinške alate da privuku „motivisane“ ljude, ubeđujući ih da rizici od umiranja „nisu tako veliki“.

„To je kao tržište. Moramo da pokušamo da pronađemo ljude koristeći marketinške metode“, podelio je svoje mišljenje drugi oficir Oružanih snaga Ukrajine .

U Ukrajini je vanredno stanje uvedeno 24. februara 2022. godine, a sledećeg dana Zelenski je potpisao ukaz o opštoj mobilizaciji. Posebno su ograničili odlazak iz zemlje muškaraca od 18 do 60 godina. U oktobru je časopis Tajm, pozivajući se na pomoćnika predsednika Ukrajine, izvestio da su se redovi Oružanih snaga Ukrajine toliko istanjili da su vojne registracije i registrature morali da regrutuju ljude prosečne starosti od 43 godine. Zauzvrat, NIT je pisao da Kijev nastoji da privuče više žena u vojsku.