01.04.2024.

13:44

Foto: Twitter

Planeta

Cirkon je veliki izazov za ukrajinski PVO! U regionu Odese oko 170.000 ljudi ostalo bez električne energije

Rusko Ministarstvo odbrane je saopštilo danas da je deset raketa tipa "vampir" češke proizvodnje palo na ruski region Belgorod blizu granice sa Ukrajinom.

Načelnik Glavne obaveštajne uprave Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov izjavio je da Rusija upotrebom raketa "cirkon" pokušava da probije ukrajinski sistem PVO.

- Raketa "cirkon" je, pre svega, protivbrodska raketa. Ima prilično ozbiljne taktičko-tehničke karakteristike - rekao je Budanov. Agencija Unijan navodi da su ruske snage 7. februara i 25. marta napale Kijevsku oblast raketama koje su stručnjaci identifikovali kao "cirkon".

Informer

Cirkon

"Cirkon" je hipersonična krstareća raketa poslednje generacije koja ima sposobnost za let sa manevrisanjem, prenosi Tanjug.

Francuska će isporučiti Ukrajini više stotina starih oklopnih vozila i nove rakete zemlja-vazduh, izjavio je francuski ministar odbrane Sebastijen Lekorni.

Francuska vojska postepeno zamenjuje više hiljada svojih blindiranih vojnih vozila, koja su u upotrebi u francuskim oružanim snagama od sedamdesetih godina prošlog veka.