01.04.2024.

18:26

Foto: Printskrin

Planeta

Rusi i Ukrajinci su ovom bitkom ušli u istoriju ratovanja! Borba za Berdiči postala je prva bitka kopnenih dronova ikad!

Neki kijevski elektronski mediji nazvali su upotrebu robota naoružanih automatskim bacačima granata početkom „Rata Terminatora". Ukrajinski pokušaj da te robote zaustave FPV-dronovima bio je potpuno neuspešan, a Defens Express, koji je u Rusiji blokiran, objavio je da se kod istog naselja dogodila i prva borba isključivo između dronova.

Pripadnici ukrajinske 47. mehanizovane pešadijske brigade ponovili su napad FPV-dronovima. Nad njima su se ubrzo pojavili ruski FPV-dronovi  sposobni da softverski „vide" metu koju im odredi operater i da je autonomno napadnu, čime se neutrališe efekat elektronskog ometanja. Najveću paniku kod Ukrajinaca ipak su izazvale mreže koje su ruski  FPV-dronovi bacali na njihove. 

Američki institut za proučavanje rata već je registrovao ovaj rat dronova.

Semjuel Bendet, stručnjak u američkom Centru za pomorske analize, objavio je da Rusi velikom brzinom „štancuju" bespilotne letelice za obaveštajni nadzor i izviđanje, logistiku, evakuaciju osoblja i vojne operacije. Pozvao je SAD i NATO da prouče ratište u Ukrajini koje se brzo razvija kako bi bolje razumeli buduće ratove.

Bolni porazi kod Berdiča i Semjonovke 

Rusi pod najvećim pritiskom drže snage kijevskog režima u bitkama za Časov Jar (napadaju ga sa severa, od Bogdanovke, sa istoka, sa strane Ivanovskog, i sa jugositoka - sa strane Klešćejevke), Krasnogorovku i Novomihajlovku, kao i na južnodonjeckom frontu za Berdiči, Semjonovku i Gorgijevku.
Za Ukrajince će najteže posledice imati porazi kod naselja Berdiči i Semjonovka koji mogu pasti u narednih dva do pet dana. Iz Bedriča se Rusima otvaraju dva pravca prodora - na sever prema Torecku i na zapad prema Konstantinovki. Iz Semjonovke prema Pokrovsku (Krasnoarmejsku) i prema Kurahovu.