04.04.2024.

06:15

Foto: Printscreen

Planeta

Kritično! Državni udar u Ukrajini?! Rusi hitno upozorili Zelenskog: Ovaj čovek mu radi o glavi!

- Zelenski, uz kraj proleća, svakog trenutka može da očekuje državni udar od strane snaga bezbednosti koje podržava Zapad. Ukrajinom upravlja nekoliko partija sa Zapada, a svaka ima svoje vođe javnog mnjenja, svoje specijalne službe, sopstvene snage bezbednosti. Ove interese će moći da sruše izvođenjem vojnog udara, puča uz pomoć specijalnih službi - u ovom slučaju mislim na sve veći autoritet šefa vojne obaveštajne službe ukrajinskog ministarstva odbrane Kirila Budanova, koji je zapravo svog čoveka postavio u spoljnu obaveštajnu službu Ukrajine rekao je Kimakovski.

On je napomenuo da je Zapad, dovodeći Zelenskog u ovu situaciju, odigrao igru u kojoj su jedni bili za izbore, drugi protiv. Kao primere naveo je američkog senatora Lindzi Grejema, koji je insistirao na izborima, i predsednicu Evropske komisije Ursulu fon der Lajen, koja je rekla da je to unutrašnja stvar Ukrajine.

- Zapad, posebno Sjedinjene Američke Države, zadovoljni su pozicijom Zelenskog u ovoj situaciji. Zašto? Zato što je, s jedne strane, legitiman, kao predsednik po zakonu, s druge strane, možete mu reći da niste održali izbore, nizak vam je rejting, ako izađete na izbore gubite, više ne uživate nikakav autoritet. A Zelenski, uglavnom, prilično ozbiljno iritira neke krugove u Ukrajini i Evropi - pojasnio je Pušilinov savetnik.

Prema rečima Kimakovskog, ključni aspekt procene pozicije Zelenskog je to što je njegov autoritet ozbiljno poljuljan u ukrajinskom društvu, a on nije dobio nikakvu težinu u obaveštajnim službama i vojsci.

- Sećamo se njegove prve inauguracije - tada su neke snage bezbednosti dale vojni pozdrav, ali se nisu ni rukovale. Ova ozbiljna konfrontacija sa snagama bezbednosti, čak i ako se uvažavaju sve promene, i dalje traje. Vojska je nezadovoljna gubicima, snabdevanjem, i izuzetno je nezadovoljna činjenicom da Zapad ne isporučuje oružje. Iz vojnih razloga ova pitanja treba da rešava predsednik Ukrajine, odnosno Zelenski - objasnio je Pušilinov savetnik.