02.04.2024.

12:59

Foto: shutterstock/youtube.com/printscreen

Planeta

Uhapšen najtraženiji begunac! Uhvatili ga Britanci posle 27 godina bekstva

Ričard Džon Remzi Barouz, sada star 80 godina, nije se pojavio na suđenju u Čester Krovn Kortu u decembru 1997.

Optužen je za ozbiljne seksualne napade i istorijsko zlostavljanje dece, a sve se dogodio između 1969. i 1971. godine, saopštila je policija Češira.

Za neke napade, navode, da su se dogodili u dečjoj kući u Kongltonu, u Češiru, Hartlberiju u Vusterširu... Od tada je Berouz, bivši izviđač iz Audlema u Češiru, u bekstvu

Prošlog četvrtka, on je priveden na londonskom aerodromu Hitrou nakon što se vratio u Veliku Britaniju sa Tajlanda .

Nakon hapšenja, Barouz je određen u policijskom pritvoru i trebalo bi da se pojavi pred Sudom u Česteru danas. 

- Naša odlučnost da lociramo Barouza nije posustala u proteklih 27 godina i njegovo hapšenje predstavlja značajan korak napred u ovom slučaju i početak zatvaranja za sve uključene. Želela bih da se zahvalim javnosti na informacijama koje su davali tokom godina tokom naše potrage za Barouzom i nadam se da će njegovo hapšenje doneti izvesnu sigurnost. Takođe se nadam da će njegovo hapšenje delovati kao upozorenje za sve druge tražene osumnjičene, demonstrirajući da bez obzira koliko dugo se krijete, mi ćemo vas pronaći i bićete uhapšeni - rekla je detektivka Eleanor Atkinson koja je radila istragu.

Tokom godina sprovedene su opsežne istrage, a on je naveden kao među najtraženijim ljudima nacionalne kriminalne dobrotvorne organizacije Krajmrtopers u Velikoj Britaniji.

Hapšenje je izvršeno nakon zajedničkog rada policije Češira i Nacionalne agencije za kriminal (NCA).

- Koristeći našu međunarodnu mrežu i blisko sarađujući sa kolegama iz policije Češira, uspeli smo da pronađemo begunca za kojim se traga u vezi sa izuzetno ozbiljnim optužbama - rekao je Dankan Beridž, oficir za međunarodnu vezu NCA na Tajlandu i dodao:

- Ovo hapšenje pokazuje nepokolebljivu posvećenost organa za sprovođenje zakona da progone one koji čekaju pravdu u Velikoj Britaniji.