03.04.2024.

20:15

Foto: EPA / Ukrainian Presidential Press Service Handout

Planeta

Ukrajinci moraju da predaju gradove i skrate liniju fronta! Pukovnik Bundesvera nema dilemu, Rusi su u naletu!

Ekspert ne isključuje „proboj velikih razmera" ruskih trupa na liniju fronta, ali još ne vidi uslove za to.

- Zbog uspeha Rusije u proizvodnji naoružanja, Oružane snage Ukrajine imaju sve akutniju situaciju sa ljudstvom i mobilizacijom - ističe Rihter.

Rihter je za nemnački medij potvrdio analizu dopisnik Die Velta iz Rusije Kristofa Vanera koji tvrdi da Rusi, uz pomoć naprednih kliznih bombi, uspevaju da probiju položaje ukrajinske vojske, kao i da Ukrajina više neće moći da drži front.

- Ukrajinci su sada prinuđeni da zauzmu odbrambeni položaj. Međutim, to se primećuje već od jeseni prošle godine, nakon neuspeha velike kontraofanzive. I sada, naravno, Ukrajinci primećuju da im nedostaje ne samo municija, već, pre svega, snaga, a u Ukrajini se vodi žustrija diskusija o tome kako se ovaj nedostatak snage može popuniti - ističe Rihter.

Jedno je sigurno, smatra on, Ukrajinci sada moraju da smanje svoje linije fronta. 

- Takođe će verovatno morati s vremena na vreme da predaju pojedine gradove kako bi izbegli opasnost od frontalnog proboja koji bi onda eskalirao u manevarski rat. To znači da sada počinju da grade i proširuju pozicije u dubini, kako bi još jednom iskoristili prednost odbrane. Međutim, to takođe znači da će verovatno biti manjih uspeha ruske vojske, ali u ovom trenutku ne vidim istinski veliki proboj, ali se ne može isključiti - jasan je nemački ekspert.