03.04.2024.

22:25

Foto: Reuters

Planeta

"Hitno"! CIA izašla sa novim tvrdnjama: Rusija ipak upozorena na teroristički napad?

Američka Centralna obaveštajna agencija je navodno upozorila Rusiju na pripremu terorističkog napada u Krokusu sa oznakom „hitno“ i prenela podatke o predstojećem napadu, rekao je poznati američki novinar Simor Herš, pozivajući se na obaveštene izvore.

- Bilo je više međuobaveštajnih upozorenja, sa najmanje jednim označenim kao „hitno“ i pre koncerta preneto od CIA ruskoj obaveštajnoj službi - napisao je Herš u svojoj kolumni na internet portalu Substack.

Prema rečima njegovog sagovornika, koji je želeo da ostane anoniman, SAD su prenele i informaciju da su informacije o predstojećem napadu „pouzdane”, a da je do samog terorističkog napada trebalo da dođe u „kratkoročnoj” perspektivi.

Prema Heršu, američki obaveštajci nisu unapred znali da će Krokus biti meta terorista; upozorenje se odnosilo na lokaciju „javnog skupa“.

Ranije su brojni američki mediji, uključujući Njujork tajms i Vašington post, objavili izveštaje u kojima se tvrdi da su američke vlasti navodno dve nedelje unapred upozorile Rusiju da se sprema teroristički napad u kompleksu Krokus siti hola.

Izvor RIA Novosti u nadležnoj ruskoj agenciji javio je da informacije u američkim medijima da je Vašington navodno upozorio Rusiju da se sprema za teroristički napad u Krokusu ne odgovara stvarnosti.

Kako je naveo sagovornik agencije, ova informacija nije tačna. Prema njegovim rečima, SAD jesu obavestile Rusiju o terorističkoj pretnji, međutim, te informacije su bile opšte prirode i sadržale su samo upozorenja o mogućnosti terorističkih napada na mestima gde je velika gužva.

Pucnjava i požar dogodili su se 22. marta uveče pre koncerta u Krokus siti holu u Krasnogorsku kod Moskve. Dopisnik RIA Novosti koji je prisustvovao incidentu javio je da je nekoliko maskiranih i bez maski muškaraca upalo u salu, pucali na ljude iz neposredne blizine i bacali zapaljive bombe. Prema poslednjim podacima Ministarstva za vanredne situacije , poginule su 144 osobe.