03.04.2024.

22:45

Foto: Reuters

Planeta

Vođa ruskih pobunjenika u Harkovu poslao poruku Moskvi! U grad masovno stižu plaćenici iz Francuske, Poljske, Gruzije...

Sa sobom su, ističe on, doneli municiju i opremu. 

Lebedev je pojasnio da je u Harkovu samo u jesen 2022. bilo toliko plaćenika. On nije isključio moguće pokušaje napada na oblast Belgoroda i pozvao je da se ovaj signal ne ignoriše. Prema njegovim rečima, u Sumima su viđeni i plaćenici.

Ranije je jedan borac Oružanih snaga Rusije govorio o sastanku sa poljskim plaćenicima. Prema njegovim rečima, često se sastaju u blizini Donjecka.

Portparol Ministarstvo spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova je rekla kako je Moskva upoznata i sa učešćem švedskih plaćenika u borbama na strani ukrajinskih oružanih snaga

Ona je primetila da švedske vlasti pokazuju potpunu ravnodušnost prema svojim građanima, zapravo ih podstičući da idu u borbu na strani Kijeva.

U međuvremenu, pojavili su se snimci kako stanovnici Harkova masovno napuštaju grad zbog čega su nastale gužve na kontrolnim punktovima na izlazima iz grada.

Kako navode ruski Telegram kanali, stanovnici Harkova svedoče da je u gradu sve manje hran i da zalihe se smanjuju. On istiiču da se to možda namerno radi, kako bi što više ljudi otišlo pre većih borbenih dejstava.