04.04.2024.

15:05

Foto: Foto: EPA Images

Planeta

Hu­ma­ni­tar­ci u Ga­zi po­gi­nu­li zbog "po­gre­šne iden­ti­fi­ka­ci­je" - ovako se oni brane?! Mislili da gađaju "jednog palestinskog teroristu"

On je ob­ja­vio re­zul­ta­te pre­li­mi­nar­ne is­tra­ge do­ga­đa­ja ko­ji je opi­sao kao "te­šku gre­šku".

- To ni­je tre­ba­lo da se de­si - re­kao je, ali ni­je sa­op­štio vi­še de­ta­lja.

Izra­el­ske od­bram­be­ne sna­ge (IDF) po­tvr­di­le su da su u na­pa­du na kon­voj hu­ma­ni­tar­ne or­ga­ni­za­ci­je po­gi­nu­li dr­ža­vlja­ni Austra­li­je, Bri­ta­ni­je i Polj­ske, kao i Pa­le­stin­ci i oso­ba sa dr­ža­vljan­stvom SAD i Ka­na­de, na­vo­di Roj­ters. Or­ga­ni­za­ci­ja je sa­op­šti­la da su hu­ma­ni­tar­ci pu­to­va­li u dva blin­di­ra­na auto­mo­bi­la s lo­gom do­bro­tvor­ne or­ga­ni­za­ci­je i u još jed­nom vo­zi­lu, pre­no­si Be­ta.

Izra­el­ski list "Ha­a­rec" pi­še da su sla­ba di­sci­pli­na i sa­mo­vo­lja izra­el­skih ofi­ci­ra na te­re­nu osnov­ni uzro­ci smr­to­no­snog na­pa­da na hu­ma­ni­tar­ne rad­ni­ke.

Po­vod je bi­la na­vod­na iden­ti­fi­ka­ci­ja i sum­nja da je u kon­vo­ju "je­dan pa­le­stin­ski te­ro­ri­sta". Jed­na izra­el­ska je­di­ni­ca, na­vod­no, pre ula­ska kon­vo­ja u skla­di­šte iden­ti­fi­ko­va­la je na­o­ru­ža­nog mu­škar­ca, pi­še list po­zi­va­ju­ći se na ne­i­me­no­va­ne zva­nič­ni­ke mi­ni­star­stva od­bra­ne. Kad je kon­voj od tri vo­zi­la na­pu­stio ha­lu, taj mu­ška­rac vi­še ni­je bio u nje­mu. Ipak, na­re­đen je na­pad dro­no­vi­ma na jed­no od vo­zi­la. Ne­ko­li­ko put­ni­ka na­pu­sti­lo je po­go­đe­no vo­zi­lo i pre­šlo u dru­ga dva. Na­sta­vi­li su vo­žnju, čak su i oba­ve­sti­li nad­le­žne izra­el­ske vla­sti šta se do­go­di­lo i da su na­pad­nu­ti. Ne­ko­li­ko se­kun­di ka­sni­je još jed­no vo­zi­lo po­go­di­la je ra­ke­ta, a tre­ća je eks­plo­di­ra­la ka­da su po­ku­ša­li da pre­ba­ce ra­nje­ni­ke u tre­će vo­zi­lo.

Informer

Izraelska vojska u Gazi

Polj­ska zah­te­va od­šte­tu od Izra­e­la za po­ro­di­ce sed­mo­ro hu­ma­ni­ta­ra­ca, a pred­sed­nik par­la­men­ta Ši­mon Ho­lov­nja za­tra­žio je da se slu­čaj is­tra­ži i ka­zni kao rat­ni zlo­čin. Polj­sko tu­ži­la­štvo otvo­ri­lo je is­tra­gu.

Osni­vač hu­ma­ni­tar­ne or­ga­ni­za­ci­je Svet­ska cen­tral­na ku­hi­nja Ho­ze An­dres iz­ja­vio je da izra­el­ska vla­da tre­ba od­mah da ob­u­sta­vi ubi­ja­nje ci­vi­la i hu­ma­ni­tar­nih rad­ni­ka, kao i da otvo­ri vi­še kop­ne­nih pu­te­va za do­sta­vlja­nje hra­ne i le­ko­va za po­jas Ga­ze i za­poč­ne mi­rov­ne pre­go­vo­re. U autor­skom tek­stu za "Nju­jork tajms" po­ru­čio je Izra­e­lu da ne mo­že da do­bi­je rat iz­glad­nji­va­njem ce­log pa­le­stin­skog na­ro­da, pre­no­si Tan­jug.

Po­sle ovog te­škog in­ci­den­ta bro­do­vi ko­ji no­se hu­ma­ni­tar­nu po­moć na­me­nje­nu sta­nov­ni­ci­ma po­ja­sa Ga­ze okre­nu­li su se i vra­ća­ju se na Ki­par.

IDF: He­zbo­lah od­go­vo­ran za ra­nja­va­nje mi­rov­nja­ka u ju­žnom Li­ba­nu

Pri­pad­ni­ci mi­rov­nih sna­ga UN ra­nje­ni u su­bo­tu u ju­žnom Li­ba­nu, za šta su li­ban­ski zva­nič­ni­ci okri­vi­li Izra­el, po­vre­đe­ni su u eks­plo­zi­ji bom­be ko­ju je po­red pu­ta po­sta­vio He­zbo­lah, tvr­de Izra­el­ske od­bram­be­ne sna­ge (IDF). Pre­ma na­vo­di­ma Or­ga­ni­za­ci­je uje­di­nje­nih na­ci­ja za nad­zor pri­mir­ja, če­ti­ri po­sma­tra­ča su bi­la u pe­šač­koj pa­tro­li i ra­nje­ni su na­kon što je "bom­ba eks­plo­di­ra­la u bli­zi­ni me­sta na ko­jem su se na­la­zi­li", pre­no­si Tan­jug.