04.04.2024.

21:25

Foto: Shutterstock

Planeta

Komšije, da li ste sve dobro izračunali! Bukurešt je za sebe "rezervisao" deo Moldavije ili Ukrajine, a nisu pitali Ruse!

Zašto se Rumunija se militarizujem analizirala je Pravda.ru. Ruski medij piše kako postoje samo dva scenarija gde rumunska vojska može da uđe da zaštiti svoje građane. 

Zaštita od ruske agresije

Više od pola miliona građana ima rumunske pasoše u Moldaviji. Rumunski premijer Marsel Čolaku rekao je u intervjuu za DCNevs da „veruje u uniju Republike Moldavije sa Rumunijom". Prema njegovim rečima, ujedinjenje će se desiti bez obzira da li se to "učini u okviru EU" ili se pronađe drugi način.

- I dalje verujem u uniju Republike Moldavije sa Rumunijom. Ili će se to uraditi u okviru EU, ili ćemo naći drugi način. Definitivno! Republika Moldavija je stabilna zahvaljujući pomoći Rumunije. Rumuni žive u Republika Moldavija je počinila nepravdu, a sadašnjost je posledica prošlosti „Zajedno sa vama mogu da gradim budućnost - rekao je Čolaku.

Izabrani razlog će biti jednostavan, zaštita od ruske agresije, a sudeći po premijerovom govoru, iz Vašingtona je već dobijeno zeleno svetlo za intervenciju.

- Drugi način će biti bez obzira na želje Moldavije, a to će se desiti ako bude neophodno stvoriti drugi front za Rusku Federaciju. 

Očigledno je da će Moskva biti suočena sa zadatkom da zaštiti Pridnjestrovlje i Gagauziju. Rukovodstvo ovih autonomija je, sa stanovišta Kišinjeva, nelegitimno iz raznih razloga.

Moldavce niko neće pitati

Evrobarometar pokazuje da samo 46 odsto Rumuna smatra da je članstvo Rumunije u Evropskoj uniji dobra stvar, u poređenju sa evropskim prosekom od 62 odsto. Poverenje Rumuna u EU palo je za oko 20 odsto za samo osam godina.

Rumunija ostaje drugorazredna zemlja EU sa nametnutom penzionom reformom, zelenom agendom, liberalnim vrednostima. Istovremeno, korupcija nije nestala;

Svi Moldavci koji su hteli da postanu Rumuni već su postali, a ima i mnogo onih koji to ne žele. 

Rumunija će ući u Ukrajinu ako Rusija to dozvoli

Druga opcija za intervenciju je ulazak u Ukrajinu, gde u Černjivskoj oblasti i na jugu Odeske oblasti mnogi (300 hiljada ljudi) imaju i rumunsko državljanstvo.

Ulazak u Ukrajinu je nemoguć bez saglasnosti Ruske Federacije, a ona će se rukovoditi mišljenjem stanovništva.