04.04.2024.

23:00

Foto: Shutterstock

Planeta

Oni su Briselu maznuli 600 miliona evra, policija im zaplenila stanove, vile, nakit, zlato, kriptovalute...

Finansijska policija u Veneciji saopštila je da veruje da je grupa koja je delovala u nizu evropskih zemalja htela da zloupotrebi fond Evropske unije za oporavak od pandemije korona virusa, kao i subvencije koje je Italija uvela za unapređenje domova.

Policija je zaplenila stanove, vile, Roleks satove, Kartijeov nakit, zlato, kriptovalute i luksuzne automobile poput Lamborginija i Poršea.

Tri osobe su uhapšene u Slovačkoj, dve u Austriji, a 17 širom Italije, saopštila je policija i dodala da se pretresi vrše i u Rumuniji.

Italija je do sada dobila skoro 102 milijarde evra za oporavak od pandemije, a očekuje se još 90 milijardi do 2026. godine.

Policija je saopštila da su neimenovani osumnjičeni razvili "sofisticirane sisteme prevare", predstavljajući fiktivne projekte i na taj način dobijajući poreske olakšice od države.

Zločinačka organizacija je takođe uspostavila sistem za pranje novca, uključujući servere u oblaku u trećim zemljama i kripto imovinu.

Italijanska policija je naglasila da je u istrazi sarađivala sa Evropskim javnim tužilaštvom (EPPO) koje je nadležno za istragu i procesuiranje zločina počinjenih protiv evropskog budžeta.

U svom godišnjem izveštaju objavljenom u februaru, EPPO je otkrila da je prošle godine sprovela 1.927 istraga u vezi sa oko 19,2 milijarde evra.