05.04.2024.

09:12

Foto: Reuters

Planeta

Sve je manje vremena, Aksios javlja: Direktor CIA putuje u Kairo na pregovore o oslobađanju talaca


Prema tim saznanjima, na sastanku sa Bernsom učestvovaće direktor izraelske obaveštajne agencije Mosad David Barnea, premijer Katara Mohamed bin Abdulrahman al Tani i šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel.

Sastanak će se održati nakon što je američki predsednik Džozef Bajden tokom razgovora u četvrtak pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanijahua "da ovlasti svoje pregovarače da bez odlaganja zaključe sporazum o vraćanju talaca kući", navodi američki sajt i ocenjuje da Bajdenova poruka Netanjahuu signalizira da SAD misle da Izrael ne čini sve što može da postigne dogovor o taocima i da treba da pokaže više fleksibilnosti.

Američki zvaničnik je rekao da Bajdenov stav ostaje da treba da se dogovori prekid vatre kao deo sporazuma o taocima i da se to postigne odmah i zato je "pritiskao" Netanjahua po ovom pitanju tokom razgovora, navodi Aksios.

Trenutni predlog o kojem se pregovara mogao bi da dovede do šestonedeljnog prekida vatre u Gazi i oslobađanja 40 talaca, ženskih pripadnika vojske i drugih žena, muškaraca starijih od 50 godina i muškaraca u kritičnom zdravstvenom stanju, u zamenu za otprilike 700 palestinskih zatvorenika, među kojima je i oko 100 onih služe doživotne kazne zatvora zbog ubijanja Izraelaca.

Prošle nedelje je izraelska vlada opozvala svoj pregovarački tim i vratila ga iz Katara nakon što su 10-dnevni razgovori dospeli u ćorsokak, za šta je okrivila Hamas.

Izraelski pregovarački tim otputovao je u Kairo ranije ove nedelje i najavio više spremnosti za fleksibilnost u vezi sa ključnim zahtevom Hamasa da se omogući povratak palestinskih civila u severni pojas Gaze, rekao je izraelski zvaničnik konferenciji za novinare u ponedeljak.

Hamas zahteva potpuni povratak palestinskih civila u severni deo Gaze i potpuno izraelsko povlačenje iz kopnenog koridora koji razdvaja južni od severnog dela Pojasa Gaze, navodi Aksios.
Portal dodaje da je Izrael spreman za postepeni povratak palestinskih civila u severni pojas Gaze, ali da se protivi povlačenju izraelske vojske iz koridora i nije spreman da dozvoli onima koji se vraćaju u severnu Gazu da ne prolaze kontrolu, kako bi se osiguralo da među njima nema pripadnika Hamasa.