06.04.2024.

06:32

Foto: Printskrin

Planeta

Pukla brana, podivljali Ural preti da potopi ruski grad! Proglašeno vanredno stanje, poplavljeno na stotine kuća! (VIDEO)

"Voda nastavlja da teče u takozvani stari deo grada Orska, gde se nalazi uglavnom privatni sektor, u ovom trenutku je poplavljeno oko 600 kuća u devet ulica", navodi se u saopštenju.

Ranije je agencija RIA Novosti javila da je pukla brana koja je štitila grad od reke Ural. U toku je masovna evakuacija ljudi iz Starog grada. Za evakuisane iz poplavljenog područja pripremljeni su centri za privremeni smeštaj. U kabinetu gradonačelnika je pojašnjeno da je probijena zaštitna brana na području Orenburške ulice. U poplavnoj zoni palo je 4.258 kuća i 10.987 ljudi. Grad je pripremio centre za privremeni smeštaj sa 6,5 hiljada mesta, u kojima je smešteno 235 ljudi, uključujući 73 dece.

Kako je pojasnio načelnik Orska Vasilij Kozupica, brana je oštećena na dva mesta. Poplavljeni energetski objekti u Orsku su isključeni, a struje nema u više oblasti. Na licu mesta radi 531 osoba, uključujući 216 spasilaca iz ruskog ministarstva za vanredne situacije, 125 komada opreme i 75 plovnih objekata.