06.04.2024.

13:17

Foto: Tanjug/AP

Planeta

Ide nova opasnost! Otkriven uzrok pucanja brane na Uralu! (VIDEO)

"Tokom nadzornih aktivnosti utvrđeno je da je objekat pušten u rad 2010. godine. Organi Gostehnadzora su ranije uočili prekršaje u održavanju brane, pa su upućena uputstva nadležnom organu", poručuju iz nadzornog organa.

Napominje se da je u martu 2024. godine tužilaštvo poslalo upozorenje prvom zameniku načelnika grada Orska o nedopustivosti kršenja zakona o zaštiti stanovništva i teritorija od prirodnih i vanrednih situacija izazvanih ljudskim faktorom.

"Zbog neblagovremenih preduzetih mera za održavanje hidraulične konstrukcije u ispravnom tehničkom stanju došlo je do pucanja brane 5. aprila 2024. godine", navodi se u saopštenju regionalnog tužilaštva.

Nivo vode u reci Ural u gradu Orenburgu u Orenburškoj oblasti u Rusiji približio se opasnom nivou od 930 centimetara, saopštila je gradska skupština. U saopštenju se navodi da je nivo vode Urala kod Orenburga jutros u osam sati po lokalnom vremenu dostigao 828 centimetara, prenela je agencija RIA Novosti.

Tri osobe su poginule u poplavama u gradu Orsk u Orenburškoj oblasti u Rusiji, saopštile su prethodno gradske vlasti. Evakuisano je više od 5.000 ljudi, a vlasti su navele da je u gradu, kao i u celoj Orenburškoj oblasti, na snazi vanredna situacija i da je poplavljeno više od 2.500 domaćinstava, prenela je agencija RIA Novosti.