11.04.2024.

05:16

Foto: Foto: Shutterstock

Planeta

Rusija više nema milosti! Ova država će platiti ogromnu cenu: Granica preko noći postala linija konfrontacije!

Kuznjecov je u intervjuu ruskoj agenciji TASS rekao da je ulazak Finske u NATO radikalno promenio stratešku situaciju u Severnoj Evropi.

- Granica, koju smo donedavno nazivali teritorijom dobrosusedstva, pretvorila se u liniju konfrontacije, zbog čega je nekadašnji stabilan region postao zona potencijalne eskalacije. Rusija neće ostati bez odgovora na potencijalno nagomilavanje vojnog potencijala NATO-a u blizini granica Reakcija će biti adekvatna, ali ne nužno i simetrična - rekao je ambasador.

Osvrnuo se i na izjavu Emanuela Makrona o potencijalnom raspoređivanju NATO trupa u Ukrajinu.

- Helsinki još ne planira da pošalje svoje vojnike u Ukrajinu. Međutim, stav Finske bi mogao brzo da se promeni, sudeći po izjavama šefa diplomatije koji je rekao da je sve moguće u budućnosti - ističe ambasador.

Kuznjecov je na kraju intervjua rekao da povratka na stare odnose ne može biti.

- U objektivnom je interesu naroda naših zemalja da se rusko-finski odnosi grade na principima međusobne saradnje. Međutim, povratka na prethodni format saradnje neće biti, s obzirom na to da je Finska sada članica agresivnog vojnog bloka sve vaše dalje korake u pravcu Finske gradićemo isključivo sa stanovišta obezbeđenja nacionalnih interesa Rusije - zaključio je ruski ambasador u Finskoj.