07.04.2024.

23:30

Foto: EPA

Planeta

Kuda ovo vodi?! Ameri pokrenuli tajni eksperiment! Sa nosača aviona nešto čudno lansirano u nebo!

Reč je o jednoj od metoda geoinženjeringa koja podrazumeva intervencije namenjene usporavanju zagrevanja Zemlje. Ovo je i prvi eksperiment u SAD na otvorenom za ograničavanje globalnog zagrevanja povećanjem oblačnosti kako bi se što više sunčeve svetlosti odbilo od Zemlje.

To znači da se manje sunčeve svetlosti apsorbuje, što dovodi do planetarnog efekta hlađenja.


Istraživači Univerziteta u Vašingtonu, koji predvode projekat, u tajnosti drže detalje eksperimenta zbog zabrinutosti da bi oni koji se tome protive mogli da pokušaju da ih u tome spreče, izvestio je „Njujork tajms“ kojem je, zajedno sa „San Francisko kroniklom“, bio odobren pristup početku eksperimenta.

Portal navodi da nije dobio odgovore na pitanja koje je uputio projektnom timu. Izvršni direktor „Silver Lajninga“, grupe koja podržava istraživanja geoinženjeringa, Keli Vanser, izjavila je da bi „svet trebalo što brže da unapredi razumevanje efekata čestica aerosola na klimu“.

Eksperiment će, kako je planirano, trajati do kraja maja, a predviđena je i druga faza koja će biti sprovedena na zasad nepoznatoj lokaciji na nešto manje od dva kilometra od obale.

Autor teksta, takođe, ukazuje da činjenica da je veoma mali broj ljudi bio unapred obavešten da će eksperiment biti pokrenut odražava koliko su projekti geoinženjeringa još uvek osetljiva tema uprkos rastućem interesovanju za njih kao potencijalnom načinu za usporavanje globalnog zagrevanja.