12.04.2024.

06:40

Foto: Reuters/AP

Planeta

Amerika navukla Evropu! Sada će je Putin spaliti: EU povlači potez koji je vodi pravo u ambis!

On podseća da je Evropski savet odlučio da konfiskuje "izuzetne profite" koje je finansijska ustanova sa sedištem u Belgiji "Euroklir" ostvarila rukovanjem ruskom imovinom, i dodaje da pojedine zemlje pozivaju i na konfiskovanje sâme imovine, a ne samo profita koji je pomoću nje ostvaren. 

Međutim, EU bi takvim potezom "pucala sebi u nogu", smatra ekonomista, pošto 200 milijardi evra ruske imovine koji se nalaze u bloku daleko premašuje ruska sredstva u SAD. Samim tim bi i odgovor Rusije bio mnogo oštriji nego kad bi se za takav potez odlučio Vašington. 

- Najjednostavnije za Rusiju je da konfiskuje imovinu evropskih kompanija, kao što je više puta upozoravala - piše Štajnbah, koji ističe da zemlje EU i dalje imaju mnogo imovine u Rusiji.

Pozivajući se na podatke Kijevske škole ekonomije, on ističe da je samo trećina imovine evropskih kompanija povučena iz Rusije od februara 2022. godine.

Preostala strana aktiva u Rusiji iznosi 285 milijardi američkih dolara, od čega 105 milijardi pripada evropskim kompanijama - a što je skoro tri puta više od preostale američke imovine.

Tu su i pravne posledice ovakvog poteza, navodi Štajnbah.

- Koja god mera da se usvoji, ona ostaje bar u sivoj zoni. Istorijski gledano, SAD su malo marile za ono što kaže međunarodno pravo... Međutim, kulturne posebnosti Evrope su suštinski različite. Ona je, nažalost, svesna granica svog političkog jedinstva i snage. Zavisna od otvorenih tržišta, u potpunosti se pridržava međunarodnog prava i multilateralizma. DNK Evrope se zasniva na određenim pravilima. Međutim, ova slika bi bila ukaljana ako bi podrazumevala konfiskaciju u tako velikim razmerama, na granici zakonitosti - ističe ekonomista.

U tom slučaju, dodaje da bi se "investitori okrenuli od EU koja ne poštuje imovinska prava".

Konačno, napominje Štajnbah, tu je i "bumerang efekat" koji bi Nemačka i Italija iskusile u slučaju da se ovim potezom imunitet država dovede u pitanje.

Ove dve zemlje "su skoro dve decenije upletene u spor pred Međunarodnim sudom pravde oko obima imuniteta država po pitanju obeštećenja za žrtve zločina koje su počinile nacističke snage u Italiji. Zaista, ako bi imunitet država bio doveden u pitanje, Nemačka bi se mogla suočiti sa obnovljenim naporima za konfiskaciju imovine zbog zločina počinjenih tokom Drugog svetskog rata", zaključuje ekonomista.