09.04.2024.

13:10

Foto: Shutterstock

Planeta

Kinezi zaprepašćeni! Šta se ovo dešava u Nemačkoj?! Amerika razvalila "motor Evrope": Da li je ovo pozadina rata u Ukrajini?!

Prvi veliki raskol vidljiv je u odnosima između Sjedinjenih Država i njihovih evropskih saveznika. Prilično cinično, ali prisiljavanje Ukrajine da nastavi sukob umesto da pristane na ograničene ustupke ponuđene na početku sukoba išlo je u korist Vašingtona, navodi medij.

Kada je Evropa odustala od ruskog gasa i nafte i posle sabotaže "Severnog toka", Amerikanci su uskočili i 2023. postali najveći izvoznik tečnog gasa (LNG) 2023. u EU. Prošle godine, SAD su postale i najveći izvoznik sirove nafte u EU.

Istovremeno, dok su cene energenata rasle, nekadašnji privredni "motor Evrope" - Nemačka - sada je najslabija razvijena ekonomija na svetu, a Međunarodni monetarni fond predviđa ekonomski rast evrozone u 2024. od svega 0,9 odsto. Poređenja radi, MMF za Rusiju predviđa rast od 2,6 odsto.

Skok troškova života, čemerna ekonomska situacija ali i "poplava" jeftinih poljorivrednih proizvoda iz Ukrajine podstakli su i proteste farmera i, zabrinjavajuće za zapadne liberale, jačanje desnice - pre svega u Nemačkoj gde je Alternativa za Nemačku (AfD) toliko ojačala da Berlin razmatra njenu zabranu.

U Poljskoj, inače najglasnijoj saveznici Kijeva, takođe jača otpor Briselu, a sada i u Slovačkoj sa dolaskom novog predsednika Petera Pelegrinija koga Zapad karakteriše kao "ukroskeptika".

Mađarska je od samog početka skeptična u pogledu slanja vojne pomoći Ukrajini, što je dovelo do sukoba sa Briselom, iz kojih je Budimpešta uglavnom izlazila kao "pobednik".

Pokušaj da se Rusija učini "parijom" doveo je i do žestokog sukoba između Češke i Slovačke, koje su nekada bile jedna zemlja. U Bugarskoj, koja je mahom podržavala EU stav o Ukrajini, sve više jačaju "proruske" stranke.

Sa druge strane, Francuska na čelu sa Emanuelom Makronom pokušava da se pozicionira kao lider evropske bezbednosti uprkos otporu brojnih članica EU, a Sjedinjene Države - iako najveća vojna sila - pokazuju znake slabljenja industrijske proizvodnje i samim tim odbrambene baze. Naročito u svetlu unutrašnjopolitičkih problema u vidu priliva migranata i predstojećih predsedničkih izbora.

Sukob je, piše "asia times", istakao brojne razlike u interesima nacionalne bezbednosti među različitim transatlantskim partnerima. Portal podseća da zajedničko članstvo u NATO ni u kom slučaju nije jednako zajedničkim strateškim interesima, procenama pretnji ili pristupima međunarodnim odnosima uopšte. Drugim rečima, razdor nastaje kada je nacionalni interes u suprotnosti sa interesima drugih članica NATO.