09.04.2024.

14:34

Foto: Shutterstock/Reuters

Planeta

Šta to smeraju Si i Putin?! Otkriveno mesto i vreme sastanka, a sve su dogovorili odmah nakon odlaska Lavrova!

- Postoji razumevanje da je (poseta Putina Kini) svrsishodna i neophodna, uzimajući u obzir visok nivo prijateljskih odnosa između Rusije i Kine, ali za sada smatramo da bi bilo preuranjeno da konkretizujemo datum. Saopštićemo kada sve bude bilo spremno - rekao je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije navodi da je predsednik Kine Si Đinping "visoko ocenio rusko-kineske odnose, koji nastavljaju da se dinamično razvijaju u uslovima kada je u svetu teška situacija", te da je pokazao "spremnost za dalji razvoj svestranog partnerstva i strateške saradnje sa Rusijom".

Razgovori Lavrova i kineske delegacije protekli su u "tradicionalno poverljivoj i prijateljskoj atmosferi" čime je još jednom pokazano koliko su stavovi Moskve i Pekinga bliski kada je reč o glavnim globalnim procesima, poručuje MSP.

Moskva dalje navodi da je Si Đinping izrazio saučešće zbog terorističkog napada u Moskvi od 22. marta, kao i da je razgovarano o ukrajinskoj krizi u vezi sa kojom su obe strane istakle da bilo kakvi međunarodni događaji, koji ne uzimaju u obzir stav Rusije i nove stvarnosti, nemaju perspektivu.

Informer

Si i Putin

- Ministri spoljnih poslova Rusije i Kine istakli su značaj povećanja međusobne koordinacije u okviru UN-a, ŠOS-a, BRIKS-a, G20, Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje i drugih multilateralnih mehanizama i foruma. Ministri su, takođe, razgovarali i o tome kako da se osigura bezbednost i stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu usled težnji SAD da tamo napravi zatvorene vojno-političke saveze u uskom formatu, koji su usmereni protiv Rusije i Kine. Ministri su se dotakli pojedinih tema u vezi sa situacijom na Korejskom poluostrvu i Tajvanom, a, kada je reč o regulisanju bliskoistočnog pitanja, takođe je razgovarano o tome kakve su perspektive stvaranja nove bezbednosne strukture u Evroaziji usled stagnacije evroatlantskih mehanizama.