09.04.2024.

15:02

Foto: Foto: Beta, Reuters

Planeta

Lavrov zagrmeo u Kini! Svi umešani biće kažnjeni! Ovo su ključne poruke dvodnevnog sastanka

Lavrov je zahvalio kineskoj strani na izrazima saučešća i naglasio da će svi koji su umešani u teroristički akt nesumnjivo biti kažnjeni.

Rešavanje ukrajinske krize bez interesa Moskve nema perspektivu

Pored toga, ruski ministar je istakao da je na sastanku sa kineskim kolegom razmotrio ukrajinsku krizu, kao i da su strane potvrdile da međunarodni sastanci na tu temu koji ne uzimaju u obzir interese Moskve, već promovišu "formulu mira" ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog nemaju perspektivu.

- Moskva je zahvalna Pekingu na objektivnom, uravnoteženom stavu, kao i na spremnosti da odigra pozitivnu ulogu u političko-diplomatskom regulisanju situacije - rekao je Lavrov.

Moskva i Peking rešavaće problem sankcionih mera

Pored toga, šef ruske diplomatije je najavio da Moskva i Peking planiraju da rešavaju problem sankcionih mera u okviru BRIKS i Šangajske organizacije za saradnju (ŠOS). On je dodao da je šef kineske diplomatije uoči sastanka osmislio formulu "dvostrukog suprotstavljanja dvostrukom obuzdavanju".

Informer

Šef ruske diplomatije Lavrov

Lavrov je naglasio da su Rusija i Kina usmerene na jačanje bezbednosti Evroazije i najavio da su dogovorile otpočinjanje dijaloga o evroazijskoj bezbednosti.

Odnosi Rusije i Kine na neviđenom nivou

Prema njegovim rečima, zahvaljujući liderima Rusije i Kine, odnosi dve zemlje su dostigli izuzetan nivo, a reizborom Vladimira Putina na poziciju predsednika Rusije, "kontinuitet njihovog jačanja dobio je dodatne garancije".

Reč Sija

Si Đinping je poručio da ga raduje današnji susret sa, kako je rekao, "iskusnim ruskim diplomatom i starim drugom kineskog naroda" i zahvalio je Sergeju Lavrovu na naporima uloženim u razvoja rusko-kineskih odnosa.

- Rusija i Kina treba da jačaju strateško partnerstvo u međunarodnoj areni, da deluju odgovorno u kontekstu do sada neviđenih promena globalnih razmera i da imaju glavnu ulogu u formiranju sudbine čovečanstva - poručio je Si Đinping na sastanku koji se održao u Domu naroda.

Podsetimo, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov doputovao je u dvodnevnu posetu Kini gde je s kineskim ministrom spoljnih poslova ove države razgovarao o pitanjima interakcije između dve zemlje i o međunarodnoj agendi.