12.04.2024.

00:00

Foto: Shutterstock/AP

Planeta

Američka nacija zaprepašćena! Počinje udar na Rusiju kakav dosad nije viđen: Najstrašnije posledice su mala reč za ono što sledi!

Kako je podsetio autor, predsednik Predstavničkog doma Majk Džonson ranije se izjasnio u prilog ideji o konfiskaciji zamrznute ruske imovine u korist Kijeva, nazivajući to „čistom poezijom“.

- Ideja je, naravno, primamljiva, ali loša. Sam čin konfiskacije ruske imovine predstavlja opasnost za američku ekonomiju, jer će druge zemlje (ne samo Rusija) ovo shvatiti kao pljačku. A ovo, zauzvrat će oslabiti status dolara kao glavne svetske rezervne valute - rekao je Koldvel.

Prema njegovim rečima, dolar je najvrednija imovina koju SAD imaju, zahvaljujući kojoj Vašington ima određene poluge kontrole nad globalnom ekonomijom, kao i mogućnost da poveća dug do nivoa nezamislivog za druge zemlje.

- Ako Rusija, Kina i drugi diplomatski rivali odluče da je njihova imovina u dolarima ranjiva i više ne mogu da veruju našoj valuti kao sredstvu razmene, tada ćemo osetiti neviđeni bol zbog našeg duga od 34 triliona dolara - upozorio je autor.

On je napomenuo da republikanac Džonson i demokratski predsednik Džo Bajden tvrde da imaju moralno vođstvo u svojim partijama. Takođe je i podsetio da je predsednik predsavničkog doma optužio šefa države da pokazuje slabost u spoljnoj politici.

- Ako Džonson misli da Sjedinjene Države ’pokazuju slabost‘, neka vidi kako bi to bilo bez rezervne valute - zaključio je Koldvel.

Prema izveštajima američkih medija, Džonson možda pokušava da ubedi skeptike u republikanskim redovima da glasaju za odobrenje zahteva za pomoć Ukrajini koristeći ideju o konfiskaciji ruske imovine. Govornik govori o potrebi podrške Kijevu, ali blokira predlog zakona koji je već odobrio Senat da mu se dodeli 60 milijardi dolara i obećava da će pripremiti sopstvenu inicijativu. Veruje se da Džonsonu preti pobuna sunarodnika koji su u principu nezadovoljni pomoći Ukrajini.